Vi behöver få hit fler unga familjer

september, 2019

Den ”färskaste” invånaren i Storsjö heter Theodor och var bara två veckor när den här intervjun gjordes i slutet av augusti.
Han bor i det gamla sjuksköterskebostaden mitt emot korsningen där vägen tar av mot Näsudden tillsammans med sin storasyster Linnea som är 4 år och sin mamma Johanna Engström och pappa Christian Åslund.

Johanna är född i Söderhamn men tillbringade sina somrar och lov här tillsammans med sin mormor Yvonne Norling och hennes karl Knut Hedman som har ett hus i byn.
– När jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet så gjorde jag min praktik här i hemtjänsten i Storsjö och då kände jag att; här vill jag bo! jag ska flytta hit och jobba här!

Från början bodde Johanna i en etta i en av lägenheterna i Storsjö och hade väldigt nära till jobbet som låg alldeles intill.

Christian är son till Marlene Åslund som är en av ”motorerna” i byn, aktiv i byalaget och den eldsjäl som driver Facebook-gruppen ”Storsjö i Härjedalen”.
Han är född i Kalmar men de flyttade hem från Öland när Christian var ett år.
När han gick i förskolan hade han sin mormor Karin Åslund som förskolelärare. Sedan gick han som alla andra barn i låg- och mellanstadiet i Ljungdalen.
– Då var vi rätt många barn i Storsjö och Ljungdalen.

När Christian skulle börja högstadiet valde han att gå i Svenstavik, som ligger 11 mil från Storsjö. Han blev han inneboende hos sin morfars brors familj som då bodde i Hoverberg i närheten av Svenstavik.
– Det var ju rätt okey faktiskt, menar Christian. Jag åkte hem varje helg och även någon gång i veckan med bussen som går förbi här.

När han började på gymnasiet i Östersund flyttade han till en egen lägenhet. Han gick först Fordonslinjen men hoppade sedan över till Bygglinjen och gick den i tre år.
Efter gymnasiet fick han jobb hos sin morbror Tage Åslund som har en byggfirma i Storsjö.
– Jag har alltid velat vara i Storsjö och har väl aldrig egentligen flyttat härifrån. Alla mina intressen som skoter, jakt, båt finns ju här.

När Christian var 16 så träffade han Johanna första gången som då var 14 år. De blev ett par december 2010 då de var 20 respektive 18 år.

Idag har Christian en egen firma som heter Åslunds Bygg och Allservice och Johanna har fast jobb i hemtjänsten.
– Vi får önska schema själva i hemtjänsten, berättar Johanna. Det är jättebra!

Christian är aktiv i Storsjö skoterklubb och hittar bra runt Storsjö och kan de flesta stigar och skoterleder runt Ljungdalsfjällen.
– Vi sköter sladdning av leder och elljusspår och går på möten och sånt.
Johanna tycker också om att köra skoter men inte på samma sätt som Christian.
– Pappa står upp och kör och det gillar inte mamma, avslöjar Linnéa. Jag gillar att åka skoter och sitter längst fram framför pappa.

Christian sitter även med i styrelsen i byalaget där de jobbar med att utveckla byn. Den största aktiviteten man har är den väldigt populära pimpeltävlingen som drar 100-tals med personer under påskhelgen. Hela familjen Åslund brukar vara engagerade i med att arrangera tävlingen.
– Det är ju många fler som hjälper till. Men det är mycket Åslund, skrattar Christian.

Johanna tycker också att det är roligt att bli en del av släkten Åslund där alla generationer umgås från den nyfödde Theodor till Christians morfar Per-Ture som är äldst.
– Det är en stor gemenskap!

Linnea berättar stolt om alla sina släktingar. Om gammelfarmor Karin Åslund i Storsjö, mormor Rose-Marie som bor Söderhamn och kusinen Oliver 4 år.
– Oliver och jag är lika gamla!

Sedan ett år tillbaka är Christian med i Fjällräddningen och rycker ut när de får larm om nödställda eller försvunna personer i fjällen. I Storsjö är det 4 personer som är med i Fjällräddningen och sedan är det några fler i Ljungdalen.
– Vi kan bli utkallade till hela landet. Sedan har vi två övningar per år som är obligatoriska.

I slutet av augusti var Christian med och räddade en kvinna från Helags fjällstation som hade fått akut näthinneavlossning och inte kunde tas med helikopter.
– Vi var tre stycken som åkte fyrhjuling och skjutsade ner henne försiktigt till farbar väg och så fick hon åka taxi till akuten.

Christian är med i ett av jaktlagen i Storsjö som håller till i Beten från Storån till Tossåsvägen. De är 8 personer i jaktlaget och har en tilldelning 16-18 älgar. Även Johanna har jaktlicens för småvilt men hinner numera inte vara med.
– Jag brukar jaga älg, björn och bäver, berättar Christian. Vi har vårjakt på bäver och det är en trivsam jakt.

Huset de bor i köpte de för ett halvår sedan och har redan hunnit renovera hela undervåningen och fixat ett fint rum till Linnea.
– Jag har hjälpt till! berättar Linnea. Vi har satt tapeter och spacklat och målat.

Christian har redan hunnit att jobba som snickare i 10 år och har haft sin firma i snart fyra år. De är nu tre personer med egen firma som jobbar tillsammans.
– Vi har fullt med jobb speciellt i Skärkdalen! Det är en ny generation som själva inte har så mycket tid som vill fixa till sina sportstugor och ha modernare.

Linnea har precis börjat en ny termin på förskolan i Ljungdalen. Hon tycker att det är många barn fast det bara är 4-5 barn.
– Det är roligt på förskolan och jag får göra vad jag vill. Det är väldigt mycket grejer där.

Johanna trivs väldigt bra med sitt jobb på hemtjänsten som har 15-20 vårdtagare i ett område från Börtnan till Skärkdalen.
– Jag tycker att det är såå roligt att jobba här. Alla är så tacksamma och trevliga.

På sommaren brukar familjen ta sin båt ut till Hengrundet som ligger på andra sidan sjön och som är har en stor strand där det är långgrunt och passar små barn.
– Det är allas strand! säger Linnea.

Numera är det fler som har skaffat sig snabbgående båtar.
– Förut var det mest ekor med max 10 hästar! Är det bra väder tar det bara 8 minuter att ta sig till Hengrundet med min båt, berättar Christian.

På Långholmen som består av fyra öar har släkten Åslund en gemensam gård med flera hus. Där finns ingen el utan man använder fotogenlampor och har solceller.
– Det är morfars barndomshem och han är född därute, säger Christian.

Både Christian och Johanna tycker att det är viktigt att fler unga familjer flyttar till Storsjö.
En förutsättning tycker de är att man gillar att vara i naturen.
– Det finns ju mer att göra här än i en stad, menar Christian. Alla mina intressen finns här. Jag har en säsong för allt. Skoter och jakt på hösten och vintern, båtliv på sommaren, bäverjakt på våren. Det är fullt upp året runt.

Även Johanna älskar att bo i Storsjö och vill inte flytta tillbaka till Söderhamn.
– Jag trivs så bra här! Det är lugnt och skönt och det finns saker att göra.

Linnea tycker att det bästa med Storsjö är att det är så soligt varje dag.
– Och så kommer alla och hälsar på mig! Jag känner så många.

Snart kommer bredbandsutbyggnaden bli klar i Storsjö och Ljungdalen och då hoppas Christian att fler kan flytta hit om man har jobb inom IT/Data. Även hantverksyrken behövs i området.
– Det saknas ju både elektriker och rörmokare.

Just nu finns det annonser ute för grävmaskinister, taxiförare och flera lediga jobb inom restaurangverksamhet nu när flera matställen i Ljungdalen är till salu.
– Har man en bra egen idé inom turismen kan man nog hitta jobb här också, menar Christian. Det funkar ju bra att bo i Storsjö och jobba i Funäsdalen också.

När Linnea blir stor ska hon bo kvar i Storsjö och jobba med allt möjligt.
– Jag ska visa hur man tränar! När min lillebror blir lite större då tycker jag att han ska jobba som min assistent.

I byalaget har man drivit ett projekt som heter Fjällflytt där man försöker få personer att flytta till Ljungdalsfjällen. Man har skickat ut till alla som har stugor, gårdar och hus och som inte använder dom så mycket och frågat om man inte vill sälja eller hyra ut.
– Det som är svårt är att hitta boende här, berättar Christian. Det finns inga hus till salu. Vi letade i 5-6 år innan vi hittade det här huset.

Christian och Johanna känner andra ungdomar som är sugna på att flytta till Storsjö.
– Det är boende som är det största problemet. Det är svårt att få låna pengar och bygga hus när det inte är så höga värden på husen här. Jobb brukar ändå lösa sig!

Sedan flera unga familjer har flyttat till Storsjö och skaffat barn har det blivit mer energi i byn och Christian och Johanna ser ändå ljust på framtiden.
– Vi kommer att bo kvar här! Fast vi behöver få hit ännu fler!

Vill man stödja och bidra till Storsjös utveckling kan man sätta in pengar till Storsjö byalag som har Swishnr 1231072891 och bankgironr 5306-2840.

Linnea gillar att hoppa på studsmattan
Linnea och Theodor
De yngsta invånarna i Storsjö samlas med sina mammor Johanna Engström, Elin Åslund och Johanna Åslund.
Linnea och mamma Johanna
Linnea vid Hengrundet
Linnea med mamma Johanna som är i nionde månaden vid Hengrundet
Linnea och Christians vandring till Tandåfallet
Hela familjen ute på isen
Christians jakthund
Christian på sin skoter
Skoterkonster!
Bert-Ivan och Christian på Fjällräddningsuppdrag
Fjällräddaren Christian