Vackra bilder som skapar samhörighet

november, 2016

Marlene_stor

Marlene Åslund bor idag i den gamla lärarbostaden mitt i Storsjö, i det hus där den kände målaren Bengt Lindström föddes. Huset är väldigt fint renoverat av Marlene och hennes sambo. Deras fyra hundar skäller glatt när man kommer.

Hon är själv född i Storsjö i det hus där hennes föräldrar Per Thure och Karin fortfarande bor. På den tiden fanns det en barnmorska tillgänglig i Storsjö.

Som ung jobbade Marlene inom turistnäringen och bodde och jobbade också ett tag på Öland där hennes son Christian föddes. Sedan blev hennes längtan tillbaka till byn så stor att hon flyttade tillbaka till Storsjö när hon var 24 år. Då fick hon först jobb med att sälja kristallglas, sedan i affären och restaurangen i Ljungdalen och som elevassistent på skolan och hade ett tag fyra jobb samtidigt.

Hon utbildade sig till undersköterska och är nu fast anställd sedan 2003 i hemtjänsten som täcker området Storsjö, Ljungdalen och Börtnan och har sammanlagt 20 vårdtagare där vissa bor på äldreboendet Fjällviolen i byn.

Marlene sköter tillsammans med Emelie Lund om Storsjös populära Facebook-grupp ”Storsjö i Härjedalen” där hon varje vecka lägger ut vackra bilder och tipsar om vad som händer i byn. Det är redan över 700 medlemmar i gruppen som också bidrar med bilder och som verkligen gillar det Marlene lägger ut och skriver uppskattande kommentarer.

Marlene har fått mycket positiv respons på engagemanget på facebook:

– Särskilt de som flyttat ut från Storsjö känner sig nu mer delaktiga fast man inte bor här längre. Sidan betyder ju också att vi syns, menar Marlene. Att vi finns och får folk att längta hit. Det är många som vill tillbaka till Storsjö om det bara fanns bostäder och jobb.

Hon fotograferar mest med sin mobilkamera eftersom hon alltid har med sig den men har också skaffat en systemkamera och gått en fotokurs på distans förra vintern. Hon tipsar om de fina platser hon hittat där man kan ta de vackraste bilderna.

Marlene tycker verkligen det är kul med Facebook-gruppen och tänker på den hela tiden och funderar på vad hon ska lägga ut.

– Tack vare Facebook-gruppen får jag mycket kontakt med folk. De ställer frågor om vädret, isen, affären, fisket och mycket annat.

Man har också startat en öppen Facebook-sida där Marlene också lägger ut bilderna och i programmet berättar Marlene om att hon har en ny grej på gång. Det hon inte kunde berätta då är om den nystartade bloggen ”Lite om livet i Storsjö” som släpptes efter intervjun.

Facebook-gruppen Storsjö i Härjedalen (Storsjö kapell)

Facebooksidan Storsjö i Härjedalen

Bloggen Lite om livet i Storsjö

Hemsidan Storsjö Kapell

 

Marlenes bilder:

marlene1

Marlene3 MG_8560ps

Marlene5