Utan Lennart kommer man inte hit på vintern

januari, 2017

lennart_stor

Lennart Jonsson bor på gården Trollmyren i Storsjö med sin fru Marie och deras fyra barn och har företaget ”Storsjö Gräv och Åkeri”.

Det är han som kör plogbilen mellan Börtnan, Flatruetbommen och Kläppen. För Trafikverkets kör han åtta mil enkel väg och sedan kör han även sex mil enkel privat väg.

Han går upp redan kl. 3-4 på natten för att hinna iväg och ploga och sanda så att distributionsbilen kan komma fram och folk kan ta sig till jobbet.

Sanden fraktas från Svenstavik och på sin gård har han ett sand-tält så att det inte kommer snö eller regn i sanden. På lastbilen har han en sandspridare. Han tar 15 ton på flaket och det räcker från Storsjö till Kläppen och Skärkdalen på Trafikverkets väg och nya 15 ton sand räcker ner till Börtnan.

Det började med att Lennarts farfar, Lars Johan Jonsson på gården Långeggen, köpte varubilen till Storsjö och då fick hans söner Göran och Ivan ta lastbilskörkort. Farfar hade bondgård och började köra timmer vid flottningen. Sedan skaffade företaget ”Jonsson och söner” ett krossverk och åkte runt i hela Jämtland och krossade sten. Det var ett av de första krossverken i Jämtlands län. Företaget fick sedan namnet ”Jonssons & söners Åkeri”.

– När jag var liten var jag allergisk mot hö, kor och djur, berättar Lennart. Då hade de ett grustag i Movallen mellan Ljungdalen och Storsjö och det bästa stället för mig på sommaren var i grustaget

Där fick Lennart från tidig ålder börja köra traktor och mata krossen och även köra krossen.

Lennart gick småskolan i Storsjö och sedan Ljungdalen och fick flytta till Svenstavik när det var dags för högstadiet. Han flyttade till Östersund som många andra och gick en praktisk mekanisk linje för svarv och svetsning på gymnasiet.

Efter ett år hoppade han av och började att jobba med olika jobb; på en däckverkstad, som svarvare och fräsare, satte upp persienner och isolerade hus.

När han var 20 år flyttade han hem och började jobba hos ”Jonssons åkeri” och körde traktor, lastbil och väghyvel. 1994-95 köpte Lennart en egen grävmaskin och öppnade även egen firma i några år samtidigt som han jobbade åt ”Jonssons åkeri”. 2003 tog Lennart över efter sin far.

Han har i 30 år skött vägarna i Skärkdalens fritidsområde och har jour från första oktober till sista april även för Vägverkets vägar. Det kan bli tuffa dagar när det är mycket snö. Några år jobbade han med att snöröja Flatruetvägen också och då kunde det bli väldigt långa dagar men Lennart gillar ändå sitt jobb.

– När det snöar tycker jag bara att det är roligt, men sandning det vill man helst inte hålla på med. Man sitter på helspänn hela tiden när det är halt. Man kan ju köra åt fanders. Då måste man köra sakta! menar Lennart.

Trots att Lennart har mycket att göra även på sommaren med att köra grus till många som bygger ut t.ex. avlopp i stugorna i Ljungdalen så tycker han att det inte skulle skada om det byggdes lite till i närområdet så det blir mer jobb. Men just nu hoppas Lennart på mycket snö.

– Vi är beroende av skoterturismen och de behöver mer snö. Och det skapar jobb åt mig och gör att jag kan bo kvar här.

Lennart trivs verkligen i Storsjö.

– Förutom att det är så fint här så är det så lugnt och fridfullt och man har naturen nära. Det hoppas jag att mina barn ska få fortsätta att uppskatta.

IMG_3799

Lennerts_bil1

Foto: Hasse Sandlund

Lennerts_bil2

Foto: Hasse Sandlund

IMG_3807

Lennart och Maries gård Trollmyren

IMG_3800

Lennarts sandtält

hjullastare

IMG_3805

En annan hobby: Lennarts Chevrolet