Todde spelar fortfarande runt om i bygden

april, 2017

 

Todde Myhr är en musiker från Storsjö som spelar avancerad instrumental gitarrmusik. Två av hans låtar får vi höra i programmet.

Han föddes utanför Vigge i en liten by som heter Mo där hans mamma Sonja bodde. Hans syskon Jenny och Lars-Tommy är födda i huset som ligger mitt i byn i Storsjö. Som många andra gick han i byskolan i Storsjö och blev sedan inackorderad i Svenstavik på högstadiet.

– Jag trivdes inte alls med det. Man var ju alldeles för liten för att bo borta, berättar Todde.

Efter grundskolan började han att jobba på sin farbror John Myhrs Konsum-affär som låg nästan vägg i vägg bredvid dåtida ICA (numera Handlarn).

Toddes musikintresse började tidigt. Han fick en gitarr av sin mor och far och lärde sig spela några ackord. Det var hans farbror John som lärde honom spela. Hans far Bertil var också musikalisk och spelade dragspel.

Han pluggade sedan vidare på Bäckadalsgymnasiet – en folkhögskola i Sveg. Där bildade de den första versionen av dansbandet Toddes. De började spela i byn och runt omkring i bygden. När han träffade kompisar från Vemdalen så startade de ett nytt Toddes.

1976 fick de spelningar i Norge och körde 130 mil dit i en gammal turnébuss. De hade ordnat fina s.k. ”fantasikostymer” med utsvängda byxor och sidenskjortor. Under några år hade de 200 spelningar per år.

I Norge träffade Todde en tjej som flyttade med honom hem till Östersund där deras tvillingar Mikael och Krister senare föddes och efter ytterligare 5 år föddes deras dotter Yvonne.

1979 fick Todde jobb som tekniker på maskinavdelningen på Östersunds lasarett efter att ha utbildad sig inom svets och plåt i Lugnvik utanför Östersund. Där jobbade han fram till pensionen.

Todde startade då sitt tredje Toddes och spelade sedan på sin fritid under 10 år.

Han har fortfarande kvar lägenheten i Östersund men är mer och mer i Storsjö efter att han gick pension för ett år sedan.

– Ja, jag far numera dit näsan pekar, skrattar Todde.

Todde har även spelat med i ytterligare ett band ”Yvonne & the Quickpicks” som mest spelade country. De höll på i närmare 14 år och var med i programmet Dansbandskampen på SVT.

I Storsjö har han tagit över sitt farmor och farfars hus och han har dessutom köpt ett mindre hus bredvid.

Tillsammans med sin familj fiskar han och jagar småvilt som tjäder, orre och ripa.

– När man var yngre brann man för det här. Numera är det mer gemenskapen, god mat och att sitta och ljuga tillsammans som är viktigast, säger Todde.

Han tycker att Storsjö har en fantastiskt natur och möjligheten till jakt och fiske är det som gör att han vill vara här. Dessutom är Storsjö lagom exploaterat, tycker han.

På somrarna brukar han ibland spela på fiskecampen. Nu har de startat ett nytt dansband som heter Eldebros med bandmedlemmar från Myrviken.

Toddes dotter bor i Halmstad och han åker varje år till Göteborg och hälsar på henne. Där är han medlem i en klubb som heter 3G – Gamla Goa Gubbar – som är riktiga gitarrnördar som spelar gitarr som analyserar gitarrspel.

I programmet hörs Todde Myhrs:

”TILL” från ”Big Lake Chapel”

”Ebb Tide” från ”Dancing Guitars”

Bakre raden Todde Myhr, Gunnar Ekberg, Bo Fjellner, Christer Selander, Per-Allan Höglund.

Med Bo Persson, Bo Fjellner, Lars Lohman-Grahn och Christer Selander.

Bo Fjellner, Bo Persson, Christer Selander, Todde Myhr, Lars Grahn,

Med Todde Myhr, Jack Jonasson, Jan Svensson och Benghan Tjonnbrekka.

 

Yvonne & The Quickpicks : Bosse, Janne, Yvonne, Peter, Todde

Eldebros