Storsjö är Taimis fasta punkt

juni, 2018

 

Taimi Ströms fina lilla timmerstuga ligger på höjden ovanför familjen Söders gård efter Strandvägen i Storsjö. Från ”Ströms kulle” har hon utsikt över Storsjön och ser toppen på Henvålen. Bakom stugan ligger Tossåsfjällen och Lunndörsfjällen.

Familjen Ström har varit i Storsjö sedan 70-talet och trots att Taimi kanske betraktas som turist så känner hon sig ändå som infödd Storsjöbo. Taimi och hennes man Torsten gifte sig i Storsjö kyrka 1972. Båda sönerna är döpta och konfirmerade här. När Torsten gick bort 1999 så var det hans vilja att bli begravd i Storsjö, så nu har de en grav här på kyrkogården.

Taimi föddes i kuststaden Pärnu i Estland och flydde som 5-åring i slutet av kriget med sin mamma och två äldre systrar i båt till Sverige hösten 1944. Hennes pappa hade 1940 blivit tillfångatagen av ryssarna.
Efter fem dygn på havet så blev Taimi och hennes familj räddade av Svenska kusträddningen utanför Gotska Sandön.

De hamnade på uppsamlingsläger men efter ett tag fick de dela en liten lägenhet med två andra familjer i Norrköping. Där började hon i skolan och gick senare handelsgymnasium och utbildade sig till sekreterare.
– Jag blev så väl omhändertagen i skolan, berättar Taimi. Jag lärde mig svenska snabbt och kom lätt in i det svenska samhället.

I Norrköping träffade hon sin man Torsten Ström och de flyttade först till Klippan i Skåne och sedan till Fristad utanför Borås. Han var norrlänning och längtade hela tiden norrut. I sin ungdom hade han som 17-åring cyklat över Flatruet och då kommit till Ljungdalen och sedan till Storsjö.
– Han berättade för mig att Storsjö var det vackraste stället på hela jorden.

De började åka till Storsjö och bodde då i sin Folkvagn som de ställde vid Tossåsen och vandrade runt i fjällen.
– Jag tyckte att det var fantastiskt. Jag drömde om havet och här fick jag samma känsla.

De träffade Johan och Jenny Berglund som tipsade om tomter på deras mark.
– Vi fick välja tomt och jag tycker att det här är det bästa läget i hela Storsjö.

Johan Berglund och Per Grubb byggde huset och sedan när barnen föddes så hjälpte de till att bygga ut stugan. Idag har de sex fasta sängplatser och som mest har de varit 10 personer samtidigt i huset.

Taimis man Torsten Ström var konstruktör och gjorde många kluriga saker i huset och lärde känna många i byn.
– Han kunde allt, menar Taimi.

Sönerna Stefan och Tomas är så gott som uppväxta i Storsjö.
– Hit åkte vi hela semestern! Jul, nyår och på påsken. Och en vecka på hösten när vi vandrade i fjällen. Pojkarna älskade detta! Det var väl friheten, naturen och att de fick springa fritt som gjorde att de också längtade hit.

Nu har Taimi fem barnbarn och de älskar också stället trots att det inte finns datorer och bra uppkoppling. Äldsta barnbarnet vill absolut komma hit flera gånger om året. Här åker de skidor och de gillar att köra skoter på vintern.
– Och en sommar utan att de får komma hit är en katastrof! De trivs så bra här, säger Taimi.

Taimi och hennes familj har 77 mil till Storsjö. Hit åkte de så fort de kunde när semestern började. De körde utan att stanna.
– Vi fick inte stanna för Torsten och pojkarna. Nu kör vi! Vi rastade inte utan vi skulle upp den första dagen på semestern!

På 70-talet var det mycket mer folk och mycket mer turister i Storsjö. Det fanns kor och får på täkterna. Nedanför Taimis tomtgräns fanns en campingplats. Det var tyskar, holländare och andra som hade husvagnar och tält som återkom år från år.

Den mycket hjälpsamme Göte Söder som bor granne hjälper Taimi att sätta på värmen.
– Jag skulle inte klara mig utan familjen Söder, menar Taimi.

Taimi är väldigt tacksam och glad för att hennes söner och deras familjer också älskar Storsjö och de vill inte att hon säljer stället.
Jag tror att vi kommer att ha kvar stugan i många generationer. Det är paradiset för barnen och barnbarnen.

Stugan på Ströms kulle

 

Taimi som njuter på det vackraste stället hon vet

 

En av många fiffiga uppfingar som Torsten Ström gjorde

 

Hela familgen Ström på 80-talet

 

Lekstuga som Torsten byggde åt barnen

 

Torstens grav på Storsjö kyrkogård

 

 

Byrenarna nedanför tomten

 

Taimi och alla hennes barnbarn 2015

 

En påsk med familjens skoter

Utsikt från Ströms kulle

 

Släktens hus i Pärnu i Estland där Taimi föddes