Som naturbevakare har Lars koll på rovdjuren

januari, 2017

Lars_L_stor

Lars Liljemark är född i Östersund och bodde några år i Åsarna innan familjen flyttade till Storsjö, när hans pappa gick i pension från polisarbetet, då Lars var fem år. Hans föräldrar Ingrid (ogift Selander) och Per-Johan kom från byn.

Han gick som alla andra i skolan i Storsjö i årskurs 1-4 och i Ljungdalen i årskurs 5-6 och blev sedan inneboende i Åsarna när han gick på högstadiet i Svenstavik.

Efter gymnasiet i Östersund gick Lars idrottsledarkurs innan det var dags för lumpen. Några år jobbade han på somrarna med skogsplantering och skogsröjning åt SCA och som liftskötare i Björnrike på vintrarna.

Sedan sökte han in på skogsskolan på en skogsbruksutbildning som var 1 år och sen till en 2-årig utbildning som skogstekniker i Bispgården. Därefter fick han jobb på Skogsvårdsstyrelsen i Vemdalen i två år med skogsindelning och skogsbruksplanläggning. 1993-96 jobbade han med nyindelning av skog åt SCA.

Gården som han bor på heter Norrbygget och är granngård till gården Bygget. Där bildade han familj och hans barn föddes 1996, 2001 och 2003. Äldsta sonen läser nu till helikoptertekniker i Luleå och de andra två går på högstadiet i Hede.

1996 sökte han bland 170 andra jobbet på Länsstyrelsen som naturbevakare här i området. Han jobbade ett par år tillsammans med sin äldre kusin Folke Liljemark som då skötte vandringslederna i fjällområdet tills Folke gick i pension.

– När jag började 1996 var vi väl 8 naturbevakare i länet och nu är man det dubbla, säger Lars.

Området han bevakar är från Sylarna vid norska gränsen, till Helags, upp till Gåsen och Vålåstugorna till Tossåsen. Där går han och rätar upp stolparna på somrarna eftersom älgar och väder flyttat kryssen som visar var vandringslederna går. Spetten idag är av aluminium och lättare att bära på.

– Det gäller att planera turerna så att man kan övernatta på fjällstationerna, menar Lars.

På sommaren märker de ut på GPS vilka spänger som behöver åtgärdas och hur mycket virke man ska köra ut på vintern.

Det blir allt fler turister som hittar till vandringslederna och även antal cyklister i fjällen ökar varje år.

– Det sliter ju mycket på naturen när det är vått i markerna. Det är därför man lägger ut spänger.

Ett nytt kommunalt projekt är på gång som heter ”Sommarleder i Berg” där man kommer att märka upp fler sommarleder i anslutning till Storsjö och Ljungdalen som ska gå på gamla fäbodstigar över till Messlingen och liknande.

På Helags har man idag två turer per vecka med åtta personer som får gå till en bebodd fjällrävslya med en guide från Helags fjällstation.

Tillsammans med Stockholms universitet inventerar Lars och naturbevakarna fjällrävsbeståndet i länet. Var de ligger är inte offentlig information.

– I fjol hade vi valpkullar i 29 olika lyor. Är det fint väder och vindstilla har man stor chans att se dem, säger Lars.

Man kör ut slaktrester på vintertid till fjällräven och så har man monterat upp en typ av foderautomater med torrfoder.

Man inventerar även varg, lo och järv.

– Vargen ökar för varje år, säger Lars. Det kommer in nya vargar i länet hela tiden, fast vi bedriver skyddsjakt på dom.

De spårar och plockar DNA för att individbestämma vargarna. Då vet de var varje varg kommer ifrån.

– Det är ju fascinerande djur men det är ju svårt att kombinera med renskötsel, menar Lars.

Lars är även ordförande i Storsjö skoterklubb. Klubben samarbetar med skoterklubben i Ljungdalen och med Funäsdalen Skoterled AB. Tillsammans med Ljungdalen har man en anställd som kör pistmaskin och sladdar skoterlederna 4 månader på vintern.

Det finns en speciell fiskeled som går över sjön och sedan i land vid Bergvallen, över Rotsjöarna, runt till Svantjärnen. I somras byggde man ut den tillsammans med fiskevårdsområdet så att den går bort till Björnsjön och upp till Gruvingtjärn.

På sommaren rekommenderar Lasse att man går leden som går upp bakom Kvarnbäcksfallet över till Messlingen.

– Ja det finns en sommarled som går över till Särvsjön också. Från Nordsätern kan man gå mot Storåkläppen eller upp till renvaktarstugan som ligger mot Storådörren, föreslår Lars.

2017-01-02 12.52.37

kryss4

kryss3

Foto: Lars Liljemark

kryss2

Foto: Lars Liljemark

spang

Foto: Lars Liljemark

 

kryss

Foto: Lars Liljemark

spanger

Foto: Lars Liljemark

fjallrav

Foto: Lars Liljemark

fjallravsungar

Foto: Lars Liljemark