Rekord för pimpeltävlingen i Storsjö

april, 2017

 

Den årliga pimpeltävlingen, som går av stapeln varje år i Storsjö vid påsken, slog i år rekord med närmare 240 personer som deltog i tävlingen. Det kostade 100 kronor för vuxna och 50 för barn/ungdomar i startavgift att delta. På startkorten lottades det ut fina priser som skänkts av företag och privatpersoner. Man kunde även köpa lotter och försöka vinna en vacker tavla i canvas.

Johanna Åslund, Eva Grönqvist Åslund och hennes två systrar Maria och Margareta serverade skogshuggarmat i form av kolbullar som var gjorde på ”amerikanskt” torrsaltat fläsk med smet på mjöl och vatten och som stektes i flott från fläsket. De kostade 60 kr och serverades med lingon. Förra året gjorde man över 200 stycken. Även kaffe, korv och dricka serverades.

Victor som bor i Tyresö tyckte att kolbullarna var ännu godare än favoriten raggmunk.

Handlarn Hans-Ove Lund och hans fru Eva-Lena deltog inte själva i tävlingen men Hans-Ove hade dragit fram ström till matlagningen vid störröset.

Per-Thure Åslund berättade om när tävlingen började på 60-talet och om sina knep med röd tråd som trots lång erfarenhet inte gav napp.

Tävlingsfunktionärerna Christian Åslund och Janne Lundström beskrev avspärrningsområdet som man gjort för att se till att alla höll sig på säker is. De åkte på skotrar och hämtade de fiskar som fångades och åkte sedan med dessa upp till tävlingsledningen som vägde fångsten. Det var den sammanlagda vikten som gällde.

Tävlingsledningen använde först en analog våg men gick sedan över till en digital våg. I början var det mest harr som fångades.

De erfarna fiskarna Börje och Molle från Guldsmedshyttan ville inte röja sina djupa hemligheter för reportern. De gillade verkligen att bo på Fiskecampen – ”den bästa i hela Sverige”.

Birgitta Winquist som var med och hejade på sin familj, hoppades att släktingarna skulle få upp öring och berättade om sitt bästa recept på hur man tillagar fisken.

Det var fina priser som företag och privatpersoner hade skänkt. Bland annat lottades en resa till Norge ut för fyra personer, berättade Bert Ivan när han lyfte på presenningen till prisbordet. Allt överskott gick till byalaget och väglyseföreningen.

Storsjös egen discjockey Rolf Wagenius visade hur musikanläggningen fungerade när han la på musiken som hördes över sjön.

Lorentz Svensson som var en av de tidiga pionjärerna mindes hur det var från början på 60-talet när man bara serverade muffins och kaffe. Han tyckte att det hade utvecklats bra! Tillsammans med den unga släktingen Ida borrade han ett gemensamt fiskehål på isen.

Johnny Dahlström från Surahammar hade borrat ett 60 centimeters hål. Han använde som många andra maggot som bete.
– Det gäller att ligga i och byta hål hela tiden om det inte nappar, menade han. Han hade inte varit i Storsjö förut utan hittade information på nätet om tävlingen. ”Nöta” är en annan metod, menade hans släktingar.

Vidar Liljemark hjälpte Myra och Nicki att sätta på läskiga fluglarver – maggot – som bete. Själv satt han på skotern och fiskade.

Andra, som Todde Myhr, låg ner på liggunderlag medan Staffan Brandelius körde knästående. Staffan berättade att han har haft en husvagn hos Vidar i 25 år. Trots att han deltar varje år så har han bara fått fisk en enda gång. Mikael Myhr trodde att musiken hjälpte till. Även hans fars musik som spelades flera gånger fungerade bra.

Inte heller Sven-Erik Trapp och hans fru Åsa från Svenstavik som bor i Västgården och satt på en antik skoter (Aktiv 600 årsmodell -78) fick någon fisk. Sven-Erik har blivit både 3:a och 4:a tidigare år. De låg på fällar och ”kik-metade” dvs tittade ner och försökte ”lura” fisken.

De hänvisade till familjen Sund som alltid får fisk.

Jesper Sund, hans pappa Lars Johan och hans farfar Karl Ruben satt närmare öppet vatten så att det kom in mer solljus. Jespers farmor Sally Sund kommer från byn. De bor på Mon i en sportstuga.
De menade att det är mycket teknik; små snabba intensiva rörelser. De brukar alltid få fisk på tävlingarna men det var svårt att få fisk nu när det var så mörkt. Lars Johan vann förra året. Då fick han harr och sik. Nu hade han redan tappat en stor sik.

Inte många fick fisk. Man trodde att det berodde på det nylagda snötäcket som gjort att det blev så mörkt.

Den som ledde tävlingen efter en timma var Sven Moén som hade fått två fiskar. Han har vunnit förut. Han trodde att det mest handlade om tur.

Det såldes även majblommor av Molly Fågelström och Myra Eriksson.

Endast ett 10-tal deltagare fick fisk i år mot 25 personer förra året.

Det fanns många teorier om varför det var så lite fisk.

Tur eller skicklighet? En viss skicklighet borde det vara eftersom det ofta är samma personer som vinner år efter år.

Karin Åslund som tog över borrhålet efter sin man Per-Thure fick inte heller napp, men berättade att de ofta gör kolbullar när de har utflykt.

När slutsignalen ljöd så ledde speakern Bert Ivan Mattsson prisutdelningen.

PRISER:

Tavlan vanns av Bore Guldvarg som var där med sin farfar Janne Olsson

Ungdomsklassen:

1 Andreas Lööv
2 Thyra Loo

Öppna klassen:

1 Sven Moén
2 Lars Johnsson
3 Anders Wagenius
4 Mathias Hallqvist
5 Mariel Vikström
6 Tommy Bäckelin
7 Torbjörn Kalla
8 Jo Kilberg
9 Lena Bäckelin

Vistelsen i Norge vanns av Folke Liljemark.

Marlene Åslund som har organiserat pimpeltävlingen var mycket nöjd över rekordet och berättade också om alla förberedelser.

Arrangörer/Funktionärer:

Marlene Åslund och Stefan Dahlsten hade huvudansvaret för tävlingen.
Bert Ivan Mattsson, Eva Grönqvist Åslund, Maria Grönqvist, Margareta Grönqvist, Tage Åslund, Ingmar Åslund, Lars-Johan Sund, Hans-Ove Lund, Staffan Brandelius, Christian Åslund, Janne Lundström, Johanna Åslund, Greger Andersson, Elin Åslund, Mats Lundberg, Lars Jonas Lööv, Malin Karlsson, Johanna Engström, Anders Wagenius, Peter Dahlsten, David Wagenius.

I reportaget hörs:

Todde Myhr, Greger Andersson, Ingmar Åslund, Tage Åslund, Johanna Åslund, Bert Ivan Mattsson, Hans-Ove Lund, Eva-Lena Lund, Per-Thure Åslund, Christian Åslund, Janne Lundström, Börje Rehn, Lennart Lindberg, Birgitta Winquist, Rolf Wagenius, Agne Karlsson, Lorentz Svensson med Ida, Joacim Törnberg, Magnus Pettersson, Johny Dahlström med familj, Victor Aronsson, Marlene Åslund, Vidar Liljemark, Mikael Myhr, Staffan Brandelius, Sven-Erik Trapp, Åsa Trapp, Jesper Sund, Karl Ruben Sund, Lars Johan Sund, Molly Fågelström, Myra Eriksson, Sven Moén, Karin Åslund, Bore Guldvarg ,Janne Olsson, Folke Liljemark, Rosie Brohagen

 

Ber om ursäkt om namn blivit fel, uteblivna eller felstavade. Reportern är bara turist 😉
Hör gärna av er om rättningar!

Ann Sandin-Lindgren

 

Serveringen var framför störröset nedanför kyrkan

 

Ann Sandin-Lindgren gick runt och intervjuade deltagare, besökare, tävlingsledning, arrangörer och vinnarna i pimpeltävlingen.

 

Eva Grönqvist Åslund och hennes familj fixade kaffe, korv och lagade kolbullar över öppen eld.

Här lagas kolbullar

Det fina prisbordet inspekteras

 

Bert Ivan Mattsson och Greger Andersson administrerar prisutdelningen

 

Bore Guldvarg vann den fina tavlan

 

 

De tre pristagarna. Från vänster; Anders Wagenius (3:a), Sven Moén (1:a) och Lars Johnsson (2:a)

Folke Liljemark som vann en veckas vistelse i Norge för fyra personer