Pilgrimsvandrarna som kom förbi Storsjö

juli, 2017

 

Majt Fahlén, Kersti Jonsson, Lena Runius , Gunilla Ojala och Gunilla Jansson

Utanför Storsjö kyrka finns en stolpe där det står ”Trondheim 212 km” och på skylten framför kyrkan står det om den tusenåriga Jämt-Norgevägen som är den gamla förbindelse som gått igenom Storsjö mellan Bottenhavet och Atlanten. Storsjö ligger halvvägs mellan Selånger och Trondheim. Här har pilgrimer vandrat till St. Olofs grav i Nidaros (Trondheim).

Den 21 juli kom pilgrimsvandrarna till Storsjö på sin vandring till Nidaros/Trondheim.

Ann Sandin-Lindgren mötte upp de 10-tal vandrarna som idag hade vandrat från Bergvallen till Storsjö och fick en pratstund med många av deltagarna.

Lena Runius har vandrat från Hackås.
– Vi har gått i sex dygn för att nå Storsjö och gått 8-10 timmar per dag. Vi bär på förstärkningsplagg, mat och det som man behöver för själva vandringen.

De har haft en ”bilgrim” med, som kört deras grejer som sovsäckar, liggunderlag och andra tyngre saker.
– Vi har vandrat i väglöst land i många dagar genom stora myrar och rena urskogar. Idag har vi stannat och badat och simmat lite, berättar Gunilla Ojala. Vi har vattnat våra fötter när de har behövt svalka.

Det har varit 5-11 personer som vandrat, men det har varit en kärngrupp på fyra som gått hela sträckan från Hackås till Stugudal. Från Stugudal tar de buss till Trondheim och ska vara med och fira Olofsdagen den 29 juli.

Prästen Gunilla Jansson som är en av vandrarna och initiativtagarna till vandringen berättar i programmet om den norske kungen St:Olof (född år 995, död 29 juli 1030 i Trondheim) och vad han har betytt för kristendomen i Norden. Hur han blev Nordens förste och mest populära helgon och hur man i flera år har vandrat till Nidaros (Trondheim) genom Härjedalen.
– I världen finns det fyra stora pilgrimsmål, berättar Gunilla. Jerusalem där Jesus är begravd, Rom där Petrus är begraven, Santiago de Compostela där aposteln Jakob är begravd och Trondheim där St: Olof är begravd.

En som gått hela vägen från Selånger till Trondheim är Victor från Östersund.
– 2014 gick jag hela vägen och tältade och det tog bara 20 dagar, säger Victor. Jag träffade inga andra pilgrimer när jag gick.

Han kommer från Spanien men tycker bäst om att vandra i Norden.
– Det är mycket bättre att gå här med Allemansrätten och att man kan dricka vatten direkt från åar och vattendrag. Det är fantastiskt att vandra i ödemark!

Anna Gredander vars farfar har varit präst i Storsjö vandrade idag också från Bergvallen och ska fortsätta nästa dag till Ljungdalen.
– Jag är här som representant för Härjedalens pastorat, Hedebygdens församling den här helgen, säger Anna. Det är första gången jag går den här sträckan. Det är kul att upptäcka nytt i hemområdet.

Folke Liljemark som i många år stakat ut de flesta av vandringslederna i Ljungdalsfjällen berättar om vad han vet om pilgrimslederna runt byn.
– Jag var med för 15 år sedan och startade uppmärkningen av lederna till byn och sedan från Storsjö över till Ljungdalen.

Folke berättar att leden går 200 meter från Storsjö Fiskecamp och att det där är en väg till höger mot Västsätern och att man följer en grusad väg över Tandån ett par kilometer och sedan går man upp till Orrknäpparna.
– Det är en jättefin utsikt och sedan kommer man ner till Ljungdalen. Hur märkningen är idag kan jag inte garantera, säger Folke. Sedan går man från Ljungdalen till Öjön mot Sylsjön och norska gränsen.

I kyrkan står Eva Moen som är kyrkvaktmästare och tar emot ett 20-tal besökare som ska lyssna på ”Andakt och Sånger i Sommarkväll”. Eva har hämtat en utställning om pilgrimsvandringen som nu finns i kyrkan.
– Som kyrkvaktmästare tar jag hand om kyrkan och är behjälplig under gudstjänst, berättar Eva på frågan vad man gör som kyrkvaktmästare.

Stina Lund, som är gift med Tommy Lund från Storsjö, son till handlarparet i Storsjö, sjunger i kyrkan.

Anna Gredander och Gunilla Jansson håller i andakten och upplägget för musik i sommarkvällen. Anna läser en dikt om hemmahörande skriven av friluftsvännen Emelie.

Gunilla Jansson berättar om de sju ord som är pilgrimens nyckelord i vår tid. Ord vars begynnelsebokstav bildar ordet FETBLAD; Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande.

Pilgrimsgruppen hade sedan en fin friluftsgudstjänst på söndagen 23/7 vid Gammelgården i Ljungdalen som Anna Gredander ledde och predikade på temat efterföljelse och pilgrimsfärd.

Mer om pilgrimsvandringen i ett inslag på SR.

Foto: Gertrud Abramsson

Stolpen och skylten utanför Storsjö kyrka som berättar om pilgrimsleden till Trondheim.

Victor från Östersund

 

 

 

Stina Lund sjunger i kyrkan