Peter kan ALLT om fisket runt Storsjö

augusti, 2018

Ett av de viktigaste verksamheterna i hela Storsjö är Storsjö Fiskecamp. Där träffar Ann Sandin-Lindgren fiskeexperten Peter Belin som berättar om campen idag och hur den startades 1993 av Bo-Göran Lund och några andra. Då var det bara ett café och en stugbyverksamhet med 10 småstugor utan toalett och vatten och ett gemensamt servicehus med kök och duschar.
– Idag har det växt fruktansvärt mycket, berättar Peter. Det är stugor överallt, både stora och små och en mycket bra restaurangverksamhet där man ta sig en öl också.

På Storsjö Fiskecamp anordnas även musikkvällar och andra verksamheter för turister och bybor. Idag har man byggt ut restaurangdelen och expanderat med flera stora stugor med bastu, toa och altan med utsikt över sjön. Det finns husvagnsplatser och möjlighet att slå upp ett tält ner mot sjön. Senaste investeringen är två fina lägenheter med bastu, kök och dusch och fin utsikt som även är funktionshinderanpassade.
– Stugorna som har egen dusch och toalett är mycket populära. De är i stort sett uthyrda hela sommarsäsongen.

Peter Belin kom själv till Storsjö 1994 som 28-åring när han skulle göra sitt examensarbete på fiskevårdslinjen vid Göteborgs Universitet. Han skulle bli fiskeribiolog, en som kan allt om fiskar och sötvatten, hur man ska sköta fisket och hur man kan utveckla sportfisket och fiskevården.
– Jag är mer limnolog dvs. sötvattensbiolog vilket är jämförbart med marinbiolog. När jag gick fiskevårdslinjen fick vi höra talas om att några killar på utbildningen före oss skulle starta en Fiskecamp i Jämtland. Coolt! tyckte vi.

Så när Peter skulle göra examensarbetet 1994 tog han kontakt med Bo-Göran Lund i Storsjö.
– Jag kom hit en kall marsdag och när jag svängde upp från Åsarna så tänkte jag – vart är jag på väg? Det var mitt i ingenting, mörkt och öde. Det var bara Bo-Göran och gamla kocken Micke Westlund som mötte mig och jag tänkte – vad är det här?

Men Peter blev kvar och gjorde sitt examensarbete under ett par veckor. Han inventerade 50 olika vatten runt i Storsjö Fiskevårdsområde.
– Jag tog vattenprover och analyserade dessa och var ute tillsammans med Mikael Åslund och en annan kille som hette Kjell Erik från byn som körde runt mig på skoter. Jag fick inte köra skoter själv utan ligga på en kärra oavsett väder eller vind.

Hans undersökning visade att det mesta var bra vatten. Ibland var det lågt PH-värde som ett tecken på försurning som förmodligen kommit naturligt från mossar och sånt. Analysen låg till grund för vilka vatten man i fiskevårdsområdet skulle sätta ut fisk i.
– Då bodde jag i stuga nr 1 utan toalett. Under den månaden när jag gjorde det här arbetet så pratade jag mycket med Bosse och vi blev goda vänner. Han behövde mer personal och fiskeguider så då bestämde vi att jag skulle jobba här på somrarna under högsäsongen.

Under fem år när han pluggade så jobbade Peter som fiskeguide och fiskevårdsarbetare och fick göra allt på campen som att laga mat, servera och allt annat som har med turister att göra.
– När man jobbar här så gör man allt från att guida fisketurister till att rensa avlopp i duscharna! skrattar Peter.

Peter tycker att Storsjö är världens bästa by och plats på jorden. Storsjö har ju legat till grund för livet som Peter lever nu. Han började han sin bana som fiskevårdsarbetare och fiskeguide. 1997 fick man besök från en skola som heter Forshagaakademin som då skulle starta.
– De var med mig och såg vad jag gjorde med guidearbetet och då hade jag gjort mitt andra examensarbete för Uppsala Universitet, där jag pluggade, i samverkan med Länsstyrelsen, FVO och campen om ”Öringens vandring i Skärkan”. Forshagaakademin behövde mer personal och jag fick anställning där när jag hade tagit min masterexamen.

Peter blev lärare i fiskeribiologi och sportfisketurism på Forshaga som idag är en gymnasie- och yrkeshögskola för sportfiske och fiskevårdsarbete, hundsport, sporthandel och viltvård två mil norr om Karlstad.
2010 blev Peter sedan anställd på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, först i Stockholm men jobbar nu på regionskontoret i Forshaga och bor i Karlstad med sin familj.

Hans kamrat Mikael Åslund från Storsjö tipsade honom om att han kunde köpa en stuga i Storsjö och då slog Peter till.
Peter berättar även i programmet hur det gick till när Micke ordnade så att Peter träffade sin nuvarande fru Ulrika.
De har nu två grabbar som är 4 och 6 år.

Sitt ”fanatiska” intresse för fiske har Peter inte lyckats överföra på sina två små grabbar och sin äldre son.
– Men jag försöker att ta med dom så mycket jag kan.

Peter var själv oerhört intresserad av fiske när han bodde i Uppsala som liten och kunde gå timmar ner till Fyrisån för att meta och kasta.

Idag fiskar han fortfarande så mycket han kan och hjälper till på Fiskecampen några dagar varje sommar. Han gillar att äta fisk också.
– Killarna gillar mest fiskpinnar, skrattar Peter. Men de åt faktiskt stekt abborre nu i veckan.

Det finns många människor som fiskar men som aldrig dödar eller äter fisk berättar Peter.
– För mig är det ganska konstigt… Grunden till att människan har fiskat är att fånga och äta fisk. Vi har ju varit jägare och samlare från grunden.

Det bästa med Storsjö Fiskecamp är helheten och mångfalden, menar Peter.
– Det finns något för alla. Det finns stora Sölvbacka strömmar, Skärkan, Rövran, Ljungan och många småvatten. Och sen finns det ett 50-tal tjärnar och sedan har vi Storsjön som är själva hjärtat.

Peter gillar mest att fiska öring och fiska med fluga.
– Öringen är stark, snabb, relativ huggvillig, anpassningsbar och jäkligt snygg! Harren, abborren, mörten är också snygga men egentligen är ALLA fiskar snygga faktiskt.

Peter menar att Fiskecampen idag går bra och ägaren Bo-Göran investerar och satsar hela tiden vilket gynnar både byn och campen.
De killar som jobbar på campen idag som säsongsarbetare, Niklas och Kristian, kommer från Forshaga-akademin och har varit uppe och gjort praktik här som guider.
– Som fiskeguide tar man med sig folk ut och visar var de ska fiska. Förhoppningsvis får de en stor fisk och blir glada!

Den här sommaren när det varit extremt varmt, torrt och inget regn på flera månader är det inte bra för fisken.
– Fisken går ut på djupet och letar efter kyla. Men den fisk som gillar värme är abborre. Man kan fortfarande få harr, öring och gädda men det är ju svårare att fiska och de är inte på samma ställen som vanligt.

Just nu (i början av augusti 2018) är det väldigt varmt och lite vatten i strömmarna. Fiskevårdsområdet har tagit ett beslut på att man inte får fiska i strömmande vatten under en period.
– Det beror på risken att skada fisken. Fisk har lätt för att skada sig om de exponeras för luft och värme. När det är mer än 20 grader i vattnet blir fisken lite stressad.

Runt Storsjö är det mycket bra gäddvatten. Gädda och mört har inte funnits naturligt i fjällvatten utan det är människor som satt ut dessa. Abborre finns längre ner i Ljungan-Skärkan-systemet i Grucken fram till största fallet i Sölvbacka strömmar. Ovanför Skärkfallet i Skärkan där den rinner in i Ljungan finns det inte gädda.
Fiskevårdsområdet har satt upp stora tavlor som visar var fisken finns.

– Information är A och O när det gäller fiske. Det finns information på både hemsidor och i sociala medier. Jag har inte själv Facebook och Instagram utan överlever ändå. Min värld är här runt omkring mig. Inte i en liten låda! Inte i telefonen. Man kan faktiskt prata med folk också! säger Peter med ett klurigt leende.

Peter och utsikten från Fiskecampen

Peter med hustrun Ulrika och deras två söner i restaurangen på Storsjö Fiskecamp

Ulrika, Elmer o Malte fiskar

Peter och Bisse

Micke Åslund med dotter Erika vid stugan 2008

Bästa fiskekompisen Fredrik med Bisse

Peters äldste son Christopher med harr från Dalsjön

Elmer och Malte tittar på harr i Storsjön nedanför stugan

Fredrik i stuga 1 på campen

Fällan i Skärkan för examensarbete 2006

Peter, hunden Ruff och filmare Gerhard vid guidning

Ulrika och Bisse med harr