På Långeggen fortsätter Yngve att konstruera

april, 2018

 

Yngve Sahlin har sin gård på Långeggen där det förut var en stor grusås (Långeggen betyder lång ås). Yngve och hans sambo Kyllikki Sumiloff bor i vanliga fall i Östersund men är i Storsjö så mycket de kan.
Under påskhelgen är huset fyllt av barn, barnbarn, hundar och katter. Här föddes Yngve i det som nu är köket för 70 år sedan. Hans mamma hette Edit och det var morföräldrarna Sven och Johanna Persson som byggde gården.

Edit försörjde sig som frisörska och på deras lilla jordbruk. Som många andra grabbar i byn ville Yngve snabbt sluta skolan.
– Drömmen var ju att börja jobba och tjäna pengar. Så jag började i skogen efter sjunde klass, berättar Yngve. Men då insåg jag att skogen inte var något för mig och jag förstod att jag måste fortsätta att plugga.

Han gick då i den s.k. enhetsskolan och fick bo inneboende i Svenstavik. Det var ingen rolig tid.
– Det var ju vansinne. Ingen hade koll på en och man fick som barn ta hand om sig själv. Barn behöver vuxna!

Yngve läste vidare på en teknisk skola i Västerås och det var där han förstod att han ville bli konstruktör och jobba med tekniska frågor.
– Var jag fick kraften att flytta vet jag inte men jag tror att min uppväxt har gjort mig stark.

Från Västerås flyttade han 1966 till Stockholm där han bodde i 10 år och det var där han 1971 träffade Kyllikki som är född i Finland. Yngve gick ett antal militärutbildningar och funderade på att bli militär.
– Men mitt teknikintresse tog över och gjorde att jag tog jobb på Försvarets Materielverk och började konstruera fordon, pansarfordon, bandvagnar, utfällbara broar och annat materiel för armén och flyget. Det mesta som finns på militära flygplatser har jag varit inblandad i.

Han läste vidare till ingenjör med företagsinriktning på KTH och studerade ekonomi, juridik och marknadsföring. I sitt jobb skrev han även flera böcker.
– Det är konstigt. Det jag avskydde mest i skolan var svenska och jag lärde mig ingenting på svenskan. Men det gick ändå jättelätt att skriva. Det gäller ju bara att våga!

Kyllikki minns när hon 1971 för första gången kom till Storsjö.
– Det var på sommaren och vi åkte från Funäsdalen där vi blev hämtade av Edith och hennes dåvarande man Arnold. Det var en fantastiskt tur och när jag såg Flatruet och Ljungan grät jag. Det var sååå vackert!

Efter Stockholm bosatte de sig i Östersund där Yngve fick jobb som konstruktör på det som är Saab idag. Han blev sedan chef för ett gäng som höll på med arméns materiel.
1994 startade han ett eget konsultbolag som hette Jämtteknik som sysslade med underhållsfrågor. När han sedan sålde det 2007 till ÅF var det 75 anställda och han hade 8 kontor i Sverige plus ett i Barcelona.
– Det kostar pengar att göra underhåll och det satsade vi på. Vi var konsulter och tog fram underhållsdokument till processindustrin och försvaret. Företag som Volvo, Saab Scania och andra stora företag var våra kunder.

På frågan om hade kunnat driva företaget i Storsjö svarar Yngve
– Nej, man måste kunna träffa kunderna. Man kan inte sitta långt ifrån utan att träffa folk.

1998 fick hans företag priset Länets företag av Länstidningen och SAF. År 2000 blev han Årets företagare i Östersunds kommun. 2014 blev han utsedd till Årets Mentor. Han blev även utsedd till Årets entreprenör och fick pris för Årets tillväxtföretag.

Kyllikki menar att Yngve klarar det mesta han företar sig.
– Hans företag lyckades bäst i hela Jämtland. De växte från sex anställda i början och sedan blev de 75.

När Yngve anställde folk på Jämtteknik så kollade han på vad personerna kunde – inte vilka utbildningar de hade gått.
– En skiftnyckel och en dator måste man kunna hantera. Och för att testa dom lät jag dom beskriva hur en musfälla var konstruerad, skrattar Yngve.

I bokhyllan finns flera priser. Ett är när han blev riksmästare i pistolskytte.
– Vi har båda två hunnit med gemensamma intressen och tävlingsskjutit i pistol, berättar Kyllikki.

Även att hitta vatten med slagruta kan Yngve. Det lärde han sig av sin svärfar.
– Jag tror på sånt. Det hade jag nytta av när jag drev Jämtteknik. På middagar och luncher kunde man prata med folk om att leta vatten.

Han får frågan hur det går ihop när man är ingenjör och tror på andliga saker?
– Ska man få till bra grejer när man konstruerar då måste man vara mottaglig för allt möjligt. Man måste lyssna åt alla håll. Ha sina sinnen öppna! Lyssna!

Yngve har fortsatt att jobba efter 65. Nu heter hans företag AB Långeggen.
– Cirkeln är sluten, konstaterar Yngve.

Nu fortsätter han skriva böcker och riktlinjer hur man ska jobba inom försvaret med riskanalyser och säkerhetsfrågor, hur man bygger upp svenska camper i utlandet, hur sjukvården ska organiseras, hur bor man och hur tar man hand om sopor.

Yngves råd till hur man ska kunna utveckla byn:
– Det viktiga är att man säljer alla hus som står tomma. Många vill ju flytta hit. Man kanske älskar ihjäl sin hembygd. Man borde istället köpa eller hyra en sportstuga om man bara ska vara här någon vecka om året.

Om man ska skapa jobb i Storsjö måste man vara beredd att resa för att få jobb eller bo i Stockholm några månader varje år, tror Yngve
– Man måste leta upp jobben själv. Inte tro att de kommer av sig själv. För att få kunder till ett företag måste man lyfta telefon och ta kontakt och åka ut och träffa nya kunder.

Från Långeggen ser man Hån och Högrensvålen från den inglasade altanen.
– Det blir som en meditation att bara sitta här och titta. Att bara sitta och höra alla dessa fåglar, humlor och andra flygfän i 2-3 timmar är underbart, säger Kyllikki.

Vad är bäst med Storsjö?
– Lugnet, svarar Yngve. Det är skönt att komma hit och bara sitta här och filosofera.

Kyllikki tycker också att lugnet, den vackra naturen och att få vara ifred är bäst.
– Bara ta dagen som den kommer. Det är så ljuvligt vackert här. Jag trivs så bra och blir så avslappnad här. Det här är den finaste vackraste och lugnaste platsen på jorden. Det är något speciellt med energin här!


Långeggen


Johanna och Sven Persson som byggde gården


Edit Sahlin


Utsikt från köksfönstret


Fikastund utanför fäbodstugan i Västsätern

 

 

 

 

 


Emelie vid Kattholmen


Isdans

 


Björnjakt i Klippiga bergen


Lat stund när morgonen gryr


Tvärs Island med Jeep.  Bilden tagen av PO Wikberg


Yngves nya ”arbetsplats” på AB Långeggen


Några av priserna