Nya Storsjöbor har äntligen hittat hem!

december, 2018

 

Carina Finn och Lemmy Nyström har nyligen flyttat från Solna i Stockholm till Storsjö och bestämt sig för att bosätta sig här permanent. De köpte det gråa huset med annex för sex år sedan, mitt i byn ovanför Handlarn.
– Vi är klara med Stockholm, menar Lemmy. Det känns mycket bättre att bo här!

Carina föddes i Uppsala. Men både Lemmy och Carina är uppväxta i Solna strax norr om Stockholm.
Lemmy började jobba direkt som grafiker efter att han gått ut 9:an och har haft det yrket hela sitt liv och övervakat att maskinerna som tillverkat böcker, broschyrer, foldrar och annat tryckt material på de små privata företag han har arbetat på.
– Jag slutade mitt yrkesliv den 28 september i år och blir nu pensionär på nyårsafton! Och det ska bli sååå skönt.
Lemmy gillar naturen runt Storsjö och tycker framförallt om att fiska och vandra i fjällen.

Carinas farfar Emil Larsson Finn som var konstnär och född på 1800-talet kom till Ljungdalen med sitt målarstativ. Han var både fotograf, skulptör och målare och tog med sig Carinas pappa Lars Finn hit som också höll på med konst.
– Min farfar målade naturen, vattnet, björkarna och det fortsatte min pappa med, berättar Carina.
När Carina var liten byggde hennes pappa tillsammans med en man från Ljungdalen en liten stuga i Kesudalen. Det var det sista huset innan kalfjället och huset var byggt av björkslanor och tjärpapp.
– Där var vi på somrarna! Det var primitivt men också mycket frihet. Vi gick på fjällturer, fiskade i ån nedanför oss och åkte skidor på vintrarna. Det var en underbar tid!

Som barn gick de ofta sträckan från Ljungdalen till Kesudalen som var ca 7 km men ibland fick de åka hästskjuts. Storsjö var för Carina bara en by som bussen passerade på vägen till Ljungdalen där busschauffören slängde av posten innan den åkte vidare.

När Carina efter skolan hade gift sig med Björn Öberg och de hade fått tre barn tillsammans i Solna, fick de för sig att de skulle flytta upp hit på 80-talet. De bodde ett tag i Skärkdalen innan de hittade ett hus i Ljungdalen.
– Jag har alltid haft längtan tillbaka och har känt att detta är hemma och att jag hör till här. När jag åker hit så åker jag hem! I Ljungdalen har jag många av mina närmaste goa vänner.

Barnen trivdes väldigt bra i Ljungdalen där de hade många kompisar, trots att de fick gå i skolan i Svenstavik och Östersund som alla andra barn i fjällbyarna.
– Det var bara att skicka iväg dom. Det är så det är. Jag har ju alltid vetat det, så för mig var det inget främmande, menar Carina. Man hade inget val.

Äldsta flickan Jenni träffade Göran Wagenius redan när de var 15 år och de bor nu tillsammans i Brunflo efter att ha bott i Storsjö under många år.

Carina började tillsammans med läraren Randi Lidberg från Ljungdalen att driva en sommarrestaurang med alla rättigheter vid liften i byn.
– Det var jättejobbigt men så kul! Vi kunde inte så mycket men vi lärde oss. Det gäller att inte vara rädd att pröva saker när man bor så här i en liten by. Man får ta alla chanser!

Sedan jobbade Carina lite på Konsum i Ljungdalen och började som dagmamma när de hyrde ett hus i Ljungdalen mitt emellan macken och affären och hade dagbarn på övervåningen.

Efter att Carina hade flyttat tillbaka till Stockholm så återvände hon år efter år till Ljungdalen och fick då bo hos sina goda vänner som Carina idag betraktar som sina egna syskon.

Carina och Lemmy träffades för 18 år sedan och då lärde Lemmy också känna Ljungdalen och dess fjällvärld.
– Jag hade bestämt sedan tidigare att en gång ska jag flytta tillbaka, säger Carina. Jag satt i tysthet och letade efter hus i Ljungdalen.

Men husen i Ljungdalen var lite för dyra så Carina började titta efter hus även i Storsjö där redan hennes dotter Jenni och Göran Wagenius och deras barn hade bosatt sig.
– Jag åkte upp till Storsjö 2012 utan att Lemmy visste något och gick runt i det här huset som var till salu och bestämde att det här tar jag!

När Carina hade köpt huset berättade hon det för Lemmy som tyckte att det var jättekul.
– Hade inte Lemmy följt med hade jag flyttat i alla fall, skrattar Carina. Jag hade redan bestämt mig; jag skulle tillbaka hem!

Nu har de bott in sig i byn efter att ha haft huset i sex år.
– När vi lämnat Storsjö har vi känt att vi inte vill åka hem till Solna, berättar Lemmy. Här vill vi ju bo!

Carina har fortfarande barn och barnbarn i Stockholm så de har inte lämnat allt.
– Vi måste ner till Solna ibland! Men alla får ju plats i huset här! Dottern Jenni och hennes familj får ju plats i lillhuset och min dotter Anna och hennes familj får plats på övervåningen.

Påsken med fisketävlingen tycker alla i familjen är helig. Då måste de vara i Storsjö för då kommer ju alla hemvändare. De tycker båda två att de har blivit jättebra mottagna i Storsjö när de har flyttat hit
– Man måste bjuda på sig själv! Är man öppen och vågar prata blir det inget konstigt. Här säger man hej när man möter varandra! Här hälsar man på alla! Det tar en halvtimma hos handlarn Hans-Ove innan man kommer därifrån. Det finns alltid någon att prata med!

På frågan vad som är skillnad mellan byarna Storsjö och Ljungdalen så är det svårt att svara på eftersom Carina bättre känner till Ljungdalen där det varit mycket mer turism.
– Storsjö är en väldigt vacker by! Men det behövs fler unga människor så att byarna lever vidare.

De tror att byn måste öppna sig mer för nya idéer så att fler kan komma hit och starta verksamheter.
De hoppas att fler vill flytta till Storsjö eftersom det är en sådan vacker by.
– Men vi tycker att vi kommit in bra i Storsjö, menar båda två. Det är nog också beroende på att Jenni och Göran har bott här.

Som pensionärer har de nu tänkt att ta det lugnt i Storsjö.
– Vi tänker göra det som vi tycker är intressant, menar Lemmy. Vi ska fixa i huset och fräscha till det. Det är så enkelt att bara gå ner till Storsjön och sitta i en båt eller att åka till Björnsjön och fiska öring.

 

Hela familjen förbättrar anexet.

 

En snygg trapp till dottern Jenni och hennes familj

Det finns alltid att göra! (Förra vinterns snö)


Fiske!