Jocke älskar naturen och sammanhållningen i byn

juli, 2017

 

Joacim Törnberg, som kallas Jocke, jobbar på Svenska Fönster som har 800 anställda i Edsbyn i Hälsingland.

Han byggde sin egen timmerstuga på en tomt på Putten på andra sidan Storsjö. Jocke började 2009 först med en timrad lillstuga och byggde sen det större timmerhuset 2012. Han tog lite hjälp att sätta i fönster och lägga golv av byns snickare Tage Åslund och Göte Söder. Även Lennart Jonsson i byn hjälpte till mycket. Sven Moen från byn hjälpte till att fixa byggmaterial från XL-Bygg i Funäsdalen.

Putten är en liten by på en halvö på södra sidan sjön, mitt emot Storsjös skola och affär. Där finns det idag några fritidshus och ett fast boende.
– Jag har nog Härjedalens bästa utsikt, menar Jocke och skrattar. Jag ser åtta toppar på Lunndörrsfjällen, Helags och Predikstolen från stugan.

Det tar ca 20 minuter att åka runt till Putten från Storsjö men det tar bara några minuter med skoter eller båt. Från början fanns det tre små jordbruk på Putten. Bredvid Putten ligger gården Julius.

Jocke som är yngst av sju syskon kom till Storsjö första gången när han var tre år med sin bror Jens och sina föräldrar. Hans pappa som jobbade på posten i Edsbyn och hade en försändelse till Storsjö 1977 och då pratade han med Folke Liljemarks mamma som hade posten i byn om det var bra fiske i byn.
– Min pappa ville fiska gädda! Här var det fantastiskt gäddfiske! I den här byn är gädda hundmat, men inte för oss hälsingar, berättar Jocke.

De fiskade gädda med ”angling” ända fram till 1986, en gammal metod med träpinne med en metallfjäder och använde mört som bete.
– Idag anglar jag mest i ”djuphålet” utanför Putten. Där finns det gädda på vintern.

Av Sonja Jonsson i Storsjö lärde de sig sen att pimpla och få andra fiskar som sik och harr. Även ”Putt-Erik” som bodde på Putten visade Jocke och hans bror Jens hur man fiskade med en egentillverkad pilk och hängde upp den rätt.
– Ja, det slutade med att jag fick 11 och brorsan fick 25 harrar när vi lärde oss hur man gjorde!

Jockes familj på fyra personer fick först bo i en liten barack med vedspis på Eggen, där Folke Liljemark bor idag. Sedan fick de hyra det större huset på Storeggen i några år.

På den tiden var det inte lika bra väg som det är idag men familjen åkte ändå hit minst 10 gånger per år mellan sportlovet vecka nio och första september.
– Min pappa Erik Törnberg som kallades för ”Ecken” var duktig på att massera folk. Det var många i byn som var slitna av skogsarbete och som behövde massage, berättar Jocke.

Naturen och fisket gör att Jocke älskar Storsjö men även sammanhållningen i byn tycker han påminner om det man har i Edsbyn.
– Här umgås man i ett stort spann, från 15 år upp till 75 år, och hänger på Fiskecampen, berättar Jocke. Det är faktiskt en mycket trevlig grej. Även Marlene Åslund som skapat gruppen på Facebook betyder mycket för sammanhållningen.

Jocke åker med sin familj ett 10-tal gånger varje år till Storsjö och stannar allt längre. Han tror att man måste försöka att fortsätta bygga ut turismen.
– Man borde satsa mer på de otroligt fina vandringsleder som går från Storsjö, tycker Jocke. De är väldigt underskattade. Jag lockar hit flera kompisar som verkligen uppskattar naturen här.

Bröderna Jens och Jocke i Storsjö

 

Den exklusiva Putt-Erik-pilken

 

Kusinerna Maja och Molly fiskar vid Putten

 

Fiskemetoden angling