Mat, flugor och vackra vyer fick Micke att stanna

december, 2016

westlund_stor

Mikael Westlund bor i en av hyreslägenheterna i Storsjö. Där har de bildat en ekonomisk förening och tagit över när kommunen ville sälja. Micke, som han kallas, sitter i sitt arbetsrum framför sin fina dator där han har utsikt över Högrenvålen samtidigt som han har kontakt med vänner över hela landet via Facebook.

Han är född i Stockholm och uppväxt i Göteborg men flyttade som ung till Karlstad. Efter skolan blev han först typograf och började sedan jobba inom restaurangbranschen. Han tog jobb i grillkiosker, jobbade i Sälen, hos Pizzakungen, restaurang Café de Paris i Stockholm och sedan i köket på Vaxholms hotell. Micke som var självlärd kock blev sedan kökschef på pizzerian på Vaxholms hotell där han lärde sig mycket om inköp och hur man sköter en restaurangverksamhet.

Han hade sedan hand om cafeterian på en Vaxholmsbåt och några andra jobb innan han började att jobba på Storulvåns fjällstation i Jämtland på 90-talet. Det var då han fick möjlighet att gå en fiskeguideskurs som Länsstyrelsen anordnade och det var där han träffade de fiskerikonsulenter som tillsammans med Bo-Göran Lund startade Fiskecampen i Storsjö.

Det var tänkt att Micke skulle starta ett kök på Fiskecampen under tre veckor men blev istället kvar i Storsjö.

– Jag tyckte ju om att laga mat och det var trevligt och det fanns vyer som jag alltid trivts med efter ett liv vid havet, berättar Micke.

Han stod i köket, lärde sig binda flugor och började fotografera. Flugorna säljer Micke fortfarande på campen.

Från början var det tufft att få verksamheten att gå runt men numera har campen fullt med gäster och flera anställda och många i byn hjälper till när det behövs. Man bygger ut stugorna som har blivit moderna med egen toalett och kök och man satsar på handikappanpassning för att göra flugfisket tillgängligt för funktionshindrade.

Det som går bäst på menyn är nog älgfärsbiffar, menar Micke som själv för egen del mest lagar mat efter humör och känsla. Fast fisk lagas han också förstås.

– Idag skulle jag laga friterad anjovis med en smakfull bearnaise om jag känner efter, säger Micke.

I programmet läser han upp en dikt som han skrivit på morgonen:

”I söder syns den sista skärvan av månen i nedan.
Solen färgar molnen i rosa så svagt
Mellan lätta moln syns skyn så blå.
Snögubben hann förbi och skakade av sig några flingor i natt.

Västan håller sig lugn ännu,
få se hur han mår innan kvällen !
Några grader minus vi har,
Och Lennart har gjort vägarna fina !
Men ta det lugnt nu när ni hem åt far,
och en fin avslutning av året !!!!”

IMG_3738

Micke har sitt kök också som ”flugverkstad”

flugor

Han har mängder med färdiga flugor som han säljer på Fiskecampen

IMG_3743

Fjädrar som används till flugorna

IMG_0005

Björnstek som serveras på Fiskecampen

IMG_0017

Flugfiske

IMG_0014

Restaurangen på Fiskecampen

005_redigerad-1