Lilly och Stig har snart varit gifta i 63 år

januari, 2020

Den här intervjun görs på Nyårsafton 2019 när det är glashalt i hela byn efter att det regnat på snön och vinden viner runt husen och man pratar om snöstorm på radion. 

Stig och Lilly Pålsson bor på Ejjebacken där Stigs föräldrar Jon och Kerstin Pålsson från början byggde ett hus på andra sidan vägen. Numera bor Stigs syster Elsa och hennes man Erik Kilberg i det huset. Gården hörde tidigare ihop med Stigs morbror Manne och Tron Liljemarks gård och är en avstyckning från där Folke Liljemark bor idag. 

Huset som Stig och Lilly bor i idag byggde de 1959 och tittar man ut ser man Högrensvålen och Kläppen. Tidigare såg man hela sjön men idag syns inte sjön längre när det blivit så igenväxt i byn. 

Lilly är född på Getnäset i Storsjö som är en udde som sticker ut utanför Prästgården som numera omges av vatten efter att sjön reglerades. Hennes föräldrar hette Inga och Axel Bergkvist. Familjen flyttade sedan till Julius på andra sidan sjön och bodde på en kammare där.
– De som ägde Julius, berättar Lilly, tog hand om min mamma som flicka, för min mormor hade inte chans att ta hand om henne. Det var mammas moster och morbror som tog hand om mamma.  

När Lilly skulle börja skolan flyttade familjen till Kolovik i den nordvästra delen av Storsjö. Där bodde Lilly fram tills hon träffade Stig och flyttade hem till honom. En vinter när Lilly gick i skolan bodde hon tillfälligt på Getnäset när de gjorde om i huset i Kolovik. 
– Då fick vi ta häst och släde, om det fanns någon som körde eller ta skidor över sjön. 

Stig gick sex år i skolan och fick som alla andra pojkar i byn tidigt börja jobba i skogen. Han fick även hjälpa till med de 4-5 kor de hade på gården. På vårarna var det flottning. 
– Vi flottade i Tandån och i Ljungan, kommer Stig ihåg. På Storsjön använde vi en spelflotte där vi gick runt runt och drog timret över sjön.  

Under flottningen fick de bo i en skogskoja. Det var ett farligt jobb när det blev stora timmerbröten som skulle lossas. 
– Jag ramlade i ån en gång men jag klarade mig och tog mig upp, skrattar Stig.  

Stig var anställd i skogen i hela sitt liv, först på Vifstavarfs och sedan på SCA. Det var ett tufft liv och i början när motorsågarna kom var de väldigt tunga. När det var mycket snö fick de gå med “trög” dvs. snöskor. De bodde i skogskojor och det var på Nyvallen som ligger utefter Nordsätervägen som Stig och Lilly blev ett par. 
– Där var jag kocka när jag var 16 år, berättar Lilly. Mamma och jag kockade varsin vecka och vi lagade vanlig husmanskost på vedspisen som fanns.  

Skogsarbetarlaget köpte in hela djur som de styckade upp och hade hängande i fäbodstugan och kockan fick sedan göra måltider av det. 

När Stig kom dit till Nyvallen som 26-åring fick han ögonen på Lilly. Även ute på byn hade de träffats tidigare. De har hållit ihop sedan dess och har snart varit gifta i 63 år. 

Lilly gick sju år i skolan i Storsjö på den tiden då det var 20-25 barn i byskolan.  
– Jag ville inte sluta skolan! säger Lilly. Jag gillade ALLT utom att räkna. Det var jag inte så bra på då, men det har jag lärt mig sen. 

Efter skolan fick Lilly vara lagårdspiga på olika gårdar. Sedan var hon i Tossåsen två vintrar och skötte om 20-25 turister. Där skulle de laga mat till alla trots att det varken fanns vatten eller el och på morgonen tände man upp för att det skulle bli varmt där turisterna låg och sov. På eftermiddagen tände man fotogenlampor. 
– Det var tufft men väldigt lärorikt, menar Lilly.  

På somrarna var Lilly med som alla andra ungdomar i skogen och planterade och röjde. 
– Det var nog den största förtjänsten man hade. 

Från början hade Lilly tänkt att studera vidare men det blev inte så när hon träffade Stig och fick sitt första barn Ingvar redan vid 17 års ålder. Sedan fick de tre flickor. 
– Då fick vi bygga här, berättar Lilly. Det var ett monteringshus där Stig och svärfar var med och byggde. 

Huset var ganska litet från början och har byggts på tre meter ut mot vägen. Huset var ofta fullt med barn när alla tog hem sina kompisar.  
– Jag brukar säga att jag var den första obetalda dagmamman i Storsjö, skrattar Lilly. Jag var ju glad för jag hade mina barn hemma då. 

När barnen blev större jobbade Lilly som hemsamarit som det hette på den tiden i hemtjänsten. 
– Jag tycker att hemsamarit låter finare än vårdbiträde, menar Lilly. 

Sonen bor idag i Hede, två av döttrarna bor i Vemdalen och den tredje bor i Mattmar. När de kommer hem till Storsjö bor de också i huset. 
– Döttrarna kommer hem varannan vecka och städar hos mig, berättar Lilly. Det är jättebra för jag klarar det inte själv. 

När Stig var ung spelade han mycket fotboll och var tränare och lagledare. Det var ett lag som hette IF Helags på 50-talet och sedan var han med i ett lag i KFUM:s regi i Storsjö och Stig fick bland annat åka till Norrköping och spela. Se mer om fotbollen här

Tidigare när Stig och Lilly var mer rörliga var de mycket ute och fiskade.  

Lilly har annars ägnat sig mycket åt handarbete och hela huset är fullt av fina broderade tavlor som hon gjort. Hon stickar vantar, tröjor, strumpor, mössor åt barn, barnbarn och barnbarnsbarn. – Jag stickade en klänning till det allra minsta barnbarnsbarnet i jul och så stickade jag tröjor till pojkarna som är lite äldre. 

Idag har Stig och Lilly 11 barnbarn och snart 14 barnbarnsbarn då det är en till som ska födas snart. När de träffas hela familjen är de nästan 40 personer med alla mågar och ingifta. När Lilly fyllde 80 år var alla hemma och fick plats i huset. 
– Då var det på våren och som tur var så var det fint väder så vi kunde vara ute. 

På Stigs 90-årsdag fick bara barnen och respektive komma för annars fick de inte plats.  

Lilly och Stig hoppas att det blir lite mer fart nu i byn då flera unga familjer har flyttat hem. 
– Vi har också en dotter som vill flytta hem och hon ska få det här huset. 

Vill man stödja och bidra till Storsjös utveckling
kan man sätta in pengar till Storsjö byalag som har
Swishnr 1231072891 och bankgironr 5306-2840.

Stig och Artur Lorin
Spelflotte på Storsjön
PG Östlund, Vidar Liljemark, Stig Pålsson
Fotbollslaget där Stig spelade
Lillys föräldrar Inga och Axel Bergkvist gifter sig
Märit Juliusson
Lilly och brodern Alf
Lilly som liten som står i en gödselvagn
Lilly med sin bror Alf i Särvvålen
Lillys skolklass på utflykt
Lillys konfirmation. Prästen Gunnar Söderholm.
Lilly vid Tossåsen tillsammans med en turist
Lilly
Lilly, Janne Jönsson och Aina Lorin
SSU-lägret i Bruksvallarna.
Stig, Göran, Harry, Vidar, Jöns, Arvid, Aina och Lilly
Lilly och Stigs bröllopsfoto
Motriddarna vid bröllopet
Barnen Berit, Hjördis, Ingvar och Siv
Lillys broderar fina tavlor
Väggarna är fulla av vackra motiv