Ingrid vill sätta Storsjö kapell på kartan

januari, 2018

 

Ingrid Ronkainen bor med sin man Pekka och hunden Troya på en av de vackraste platserna i Storsjö, nämligen Prästgården som ligger ut mot udden Torilnäset och har en vidunderlig utsikt mot Storsjön och fjällvärlden.

I boken ”Storsjö socken. Arvet från ödegårdsmännen”, skriven av Storsjöprästen Lewi Gredander, så står det vilka fler präster som har bott på Prästgården; Carl-Erik Sahlberg, Hans Lagerbrink, Peder Hartwig och Klara Lundborg.
– Klara var den sista prästen innan kyrkan bestämde sig för att sälja gården. Hon älskade att vara ute och fiska till sina katter och vi har fortfarande kvar hennes båt, berättar Ingrid.

Prästgården hyrdes sedan ut som vandrarhem i liten skala och 2009 köpte en snickare och en konstnärinna huset innan Ingrid och Pekka köpte det 2014.

Lugnet och tystnaden var det som lockade Ingrid och Pekka att bosätta sig i Storsjö. De letade efter hus och ville flytta från Stockholm. Av en slump hittade de Prästgården. De sålde allt och flyttade till Storsjö.
– De såg ut som rena rama paradiset så vi åkte upp för att titta. När vi svängde av vid Åsarna fick vi uppleva den fantastiska vita snön i nio mil fram till Storsjö. På resan såg vi både älgar, tjäder och de mest magiska vyer vi någonsin kunde tänka oss – det var så vackert. Jag kände mig som snödrottningen som kommer hem till mitt rike.

De hade förmånen att få övernatta i Prästgården och fick känna efter om huset passade. Av ägarna fick de höra om Storsjös historia och alla berättelser.
– Jag kände direkt att vi hade kommit hem!

Ingrid Ronkainen är numera pensionär men har ett långt arbetsliv bakom sig. Efter sin utbildning på RMI Bergs Reklam & Marknadsföringsskola, arbetade hon på reklambyrå i många år, öppnade eget, jobbade med butiker, mässor, utställningar, har arbetat på marknadsavdelningen på IKEA, byggt upp IKEA Family i Sverige, jobbat med butikskoncept och haft utbildningar i butiksutveckling runt om i Sverige. Hon har många visioner när det gäller Storsjö.
– Visst behövs både entreprenörer och visionärer men samtidigt får man ta det lite lugnt.

Ingrids man Pekka kan snickra, svetsa och är konstnärligt lagd.
– Min man kan allt, säger Ingrid och skrattar.

När Ingrid flyttade till Storsjö såg hon en butik som behövde hjälp; Storsjö Lanthandel. I oktober 2014 var Ingrid hemma ensam, hennes man Pekka var borta och jobbade, då upplevde hon att det inte stod rätt till hos Handlarn i byn.
– Till slut kunde jag inte låta bli. Jag sa; Ni behöver hjälp här i butiken! Om ni vill kan jag hjälpa er!

Handlarparet Hans-Ove och Eva-Lena funderade några dagar och tog sedan hjälp av Ingrid för att göra en rekonstruktion, allt ifrån ekonomi, likviditet till framtidsplanering. Det mest akuta var att snabbt få in nytt friskt kapital – vilket vi fixade.
– Numera hjälper jag inte till i samma utsträckning men de kan alltid ringa när de behöver.

Ingrid uppmanar alla bybor att troget handla hos Storsjö Lanthandel om servicen i byn ska vara kvar. Annars försvinner posten, bensin, diesel, ombud för apotek, systembolag, tipsombud, bussgods och varorna i butiken.
– Det är ett enormt brett sortiment i butiken, lite av mycket, säger Ingrid. Alla måste försöka handla sina dagligvaror i Storsjö! Ju färre kunder som handlar desto dyrare och sämre blir varorna. Bor man i glesbygd får det kosta! Då har det sitt pris. Vi kan inte konkurrera med de stora köpmarknaderna, poängterar Ingrid.

Ingrid uppmanar även fritidshusägarna att undvika att storhandla på väg till Storsjö. Hon anser att alla kollektivt måste kämpa för att affären ska finnas kvar i första hand genom att handla.
– Det är en by-angelägenhet! Handlar vi hos Handlarn så hjälper vi till att ha vår Lanthandel kvar – det är ju knutpunkten i Storsjö kapell.

Sedan har ett 10-tal aktiva bybor tillsammans med Ingrid startat ett stort visionsarbete i byn ”Storsjö kapell 2025”. Bergs kommuns näringslivsutvecklare hade varit ute i byarna och berättat om Leaders kommande bidrag för lokalt utvecklingsarbete och behövde en punktad lista över vad man ville genomföra de kommande åren.
– Genom arbetet med Storsjö Lanthandel hade jag redan insett att vi kan jobba hur mycket som helst med själva butiken, sortimentet, interiören och exteriören men kommer ändå inte lyckas om vi inte får ett större kundunderlag och jobbar mer långsiktigt.

Visionsarbetet beskrev hur hela Storsjö kunde utvecklas. Kanske borde de som inte använder sitt hus så mycket sälja sitt hus? Man kanske istället ska hyra ett boende den veckan man vill vara i Storsjö? Alternativt kanske man ska hyra ut sitt hus när man inte är i Storsjö?
– Vi sammanställde ett dokument och la in en prioriteringsordning. Det blev ett visionsdokument med Byalaget som avsändare om bland annat att sätta Storsjö kapell på kartan, marknadsföring, husvagnscamp, stuguthyrning, fler turistboenden, inflyttning, Handlarn och turismutveckling, se till att man inte bara ska åka igenom Storsjö utan även ska stanna här.

Ingrid har ett stort konstintresse. Tillsammans med Marie Jonsson i Storsjö ville hon uppmärksamma att den världsberömda konstnären Bengt Lindström föddes 1925 i den gamla lärarbostaden här i byn. 2015 planerade de att ha en Bengt-Lindström-utställning i Storsjö kapell då Bengt skulle ha fyllt 90 år.
– Det blev ingen utställning 2015 av olika skäl men året därpå blev det en fantastisk utställning när folk i byn lånade ut sina Bengt-Lindström-verk.

De lyckades bland annat få ett kulturbidrag från Bergs kommun och kunde genomföra utställningen i Storsjö bygdegård. Det blev väldigt bra media i lokalpressen. Det gjordes en ny fräsch webbplats för Storsjö kapell med bland annat bilder från utställningen.

Sedan ordnade Ingrid och Marie en ny utställning i november 2016 med Aina Lorin Lööv som ställde ut sina fantastiska tovade ulltavlor och unika dockor i kläder från förr som Aina skapat.
– 2017 bildade Marie, Pekka och jag tillsammans med flera Bengt Lindström-kännare Bengt Lindström Sällskapet med säte i Storsjö kapell. Vi jobbar idag med kännaren Curt Aspelin och flera andra samlare med den stora internationella Bengt-Lindström-utställningen som heter ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare” eller som den heter på engelska ”Bengt Lindström, The Master of Ancient Nordic Mythology”

Det blev världspremiär i Storsjö kapell i början av september 2017 då ett urval av de hundratal gigantiska originalmålningarna av Bengt Lindström som kommer ingå i den internationella utställningen förhandsvisades på Storsjö Bygdegård.

I december genomfördes en andra förhandsvisning av världsturnén i Mora i en lokal på 500 m2 mitt i stan.
– Vi visade totalt 47 verk!

Den tredje förhandsvisningen blir under våren 2018 i Sundsvall där Bengt Lindström bodde i slutet av sitt liv. Slutligen kommer en fjärde förhandsvisning genomföras i Stockholm innan den stora utställningen i sin helhet med hundratal oljemålningar åker utomlands för visning världen över med start i USA.
– Det som är så roligt är att på plats efter plats få återkoppla till Storsjö kapell och den fantastiska naturen vi har. Att det har fötts upp en stor världsberömd konstnär som Bengt Lindström i denna lilla fjällby.

Ingrid tror på Storsjö!
– Jag är helt övertygad om att alla de goda krafter och den styrkan som finns här i byn gör att det kommer att gå bra. Vi kommer växa! Det är viktigt att vi lyckas behålla Handlarn och att vi får hit mer folk. Genom Bengt Lindström kommer vi att sätta Storsjö kapell på kartan hos en internationell bredare publik.
– Jag hoppas vi kommer bidra till att det kommer fler besökare till Storsjö kapell.

Ingrid med Prästgården i bakgrunden

Ingrid och Troya

Prästgården

Prästgården med dess vidunderliga utsikt

Pekka Ronkainen

Utsikten mot byn

Troya

Aina Lorin Löövs utställning med Konstgruppens Marie Jonsson

Marie Jonsson, Ingrid Ronkainen, Virve Arama och Curt Aspelin

Curt Aspelin donerar inför utställningen en av Lindströms gouacher till projekt Bengt Lindströms minnesutställningar i Storsjö kapell, här med utställningsansvariga Ingrid Ronkainen och Marie Jonsson utanför byns vackra kyrka.

Utställningen i Mora

 

Mer länkar om Bengt Lindström:

BENGT LINDSTRÖM ART TOUR

DEN FORNNORDISKA MYTOLOGINS MÄSTARE, BENGT LINDSTRÖM

Bengt Lindströms konst