Hjärtat i byn som alla måste värna!

november, 2016

 Hans-Ove stor

Hans-Ove Lund driver med sin fru Eva-Lena lanthandeln i Storsjö Kapell som har namnet ”Handlarn i Storsjö”. Det här är samlingspunkten för hela byn och det är här som folk träffas.

Här kan man handla det mesta från mjölk och glass till fågelfrön och skruv. Här hämtar byborna och turisterna sin post i postboxen, köper fiskekort, skoterkort, bensin och diesel. Handlarn är även ombud för Postens brev&paket, Apoteket, Svenska Spel, Bussgods och Systembolaget. Många aktiviteter som ordnas i byn administreras från Handlarn som exempelvis avgifter till väglyseföreningen, Skoterklubben mm.

Men villkoren för en lanthandel i Härjedalen är tuffa. Det hänger på att alla i byn och de som är på besök verkligen handlar sina varor i byns affär.

– Idag är det ju sommarturismen som i första hand gör att vi överlever resten av året. Det är då vi har en chans att dra in inkomster.

Man måste handla allt som går att köpa. Inte bara mjölk och en tidning och helst ska man inte bara plocka den nyaste mjölken bara för att det finns en.

– Som handlare i en liten by måste man veta allt om alla. Jag måste veta om en barnfamilj får främmande av en annan barnfamilj när det blir helg eller om en barnfamilj åkt bort under helgen så jag vet hur mycket mjölk jag ska ha hemma.

Hans-Ove och Eva-Lena har inte mycket fritid. På sommaren har man öppet alla dagar. På vintern stänger man på söndagar.

Hans-Ove är född i den västra delen av byn och är yngst av sju syskon och utbildade sig till byggnadsarbetare. Han jobbade på sågen i Hede i 10 år innan han flyttade tillbaka till byn och började jobba på kraftverksbyggen och som snickare i Funäsdalen och i Norge.

Sedan köpte de affären av Uno och Ulla Grubb för 15 år sedan.

Hans-Ove uppskattar verkligen det nya engagemanget som nu finns i byn där byalaget och framförallt Ingrid Ronkainen jobbar hårt för att få hit mer folk och få igång fler aktiviteter.

– Nu har vi äntligen fått fler som tror på framtiden.

 

 

handlarn

Hans-Oves svärmor Aina Lorin Lööv ställde ut sina tovade tavlor och sina gubbar på en utställning i Storsjö 5-6/11 2016 i bygdegården.

2016-11-05 15.06.43

2016-11-05 15.07.00

Tavlan som man pratar om i programmet:

2016-11-15 19.17.49

En tavla som Hans-Oves bror Åke Lund målat.
Åke har även målat tavlan på väggen till affären.
2016-11-15 19.19.07

Hans-Oves pappa Olov Lund sitter i knät på hans farmor Ragnhild till höger i bild.
Bakom står Hans-Oves farfar Per.
2016-11-20 12.02.24