Här finns ALLT man behöver menar Elin och Mats

augusti, 2017

 


Elin Åslund 31 år och Mats Lundberg 35 år har precis köpt gården Mon i Storsjö med utsikt över sjön, Högrensvålen, Henvålen och andra fjäll. Än så länge har de bara hunnit med att rensa upp i huset och måla ett tak men Elins föräldrar Gunvi och Ingmar Åslund hjälper till så mycket de kan. Gunvi har dragit igång en loppis i ladan bredvid och Ingmar har med en traktor och betesputs börjat att slå täkten som går ned mot sjön.

– Ja, pappa ska försöka få bort tuvorna som blivit grymt stora, berättar Elin. Det blir så mycket finare då.

Elin är född på Flon i Storsjö, 500 meter ovanför sitt nya hus. När Elin var elva år flyttade familjen till Hoverberg i närheten av Svenstavik då Elins storebror skulle börja på högstadiet. Sedan när föräldrarna flyttade tillbaks till byn efter tio år köpte de Ingmars mammas hus och är nu tillbaka på Flon. Pappa Ingmar hade ett rörligt jobb som mineralletare och mamma Gunvi arbetade då som lärare i Svenstavik innan hon fick jobb i Ljungdalen. Elin flyttade till Östersund där hon gick på gymnasiet och har bott där sedan hon var 16 år. Hon tycker inte att det är så kul att bo i stan och menar att det är svårt att hitta på saker att göra där.

– Jag har alltid tänkt att jag vill bo i Storsjö, fast när jag var yngre trodde jag inte att det skulle gå. Men nu har jag insett att det går ju om man bara vill.

Mats Lundberg är uppväxt i Furbo, en liten by utanför Smedjebacken i Dalarna där det bodde ca 40 personer. Han gick i skolan i Jobsbo utanför Smedjebacken och läste media i Falun och sedan folkhögskola i Malmö. Efter studierna fick han jobb som snickare och jobbar idag med att bygga nya bostäder i Brittsbo i Östersund.

Trots att han har bott i många städer som Ludvika, Falun, Malmö och Sundsvall trivs han bättre i en liten by.

– I en stor stad blir man så mättad på folk och le på alla bilar, menar Mats. Här känner man att det är lugnt och att allt som är kul finns här i Storsjö som att fiska och åka skoter.

Elin och Mats träffades för 1,5 år sedan när Mats var i Ljungdalen på skoterresa i jobbet. Hans kompis Janne Lundström hade precis träffat Elins släkting Johanna Åslund och de var alla på Fiscecampen.

– När Elin sa att hon ville bo i Storsjö sa jag ”vi provar!”, säger Mats och ler.

Det är framförallt människorna som bor i Storsjö som gör att Mats redan trivs så bra.

– Det är en sådan sjuk bra gemenskap här i byn! Som när man är ute och fiskar och åker skoter, då är alla med från ett år till nittio år.

Även att det är så vackert i Storsjö spelar självklart roll.

– Människorna, byn, fjällen, sjön och ALLT gör att det här är ett helt underbart ställe att vara på, menar Mats. Vädret spelar sällan roll. Folk hittar ju på saker ändå.

Mats funderar på att börja som egen företagare och hitta jobb runt Storsjö som snickare. Elin är utbildad plattsättare och har jobb idag i en kakelbutik i Östersund men tänker att hon ska hitta ett jobb runtom som vikarie eller något jobb i Funäsdalen.

– Vi har ganska öppna sinnen, säger Mats. Man kan inte låsa fast sig vid en sak om man ska bo här och hitta jobb.

Den närmaste planen är att bygga ett riktigt badrum i det nya huset när de kommit överens om vart i huset det ska ligga och sedan få till en uteplats. Det beror på hur mycket tid de får.

– Vi vill hinna med och njuta av livet också. Huset funkar att bo i redan nu. Jag skulle kunna bo i det som det ser ut idag, tycker Mats. Men det kan ju vara kul att ha en fungerande dusch och tvättstuga.

Just nu jobbar de fortfarande i Östersund och kommer till Storsjö på helgerna. De har 4 veckor semester i sommar och planerar just nu de tusen saker de vill hinna göra.

– Det är så roligt att vara här så man hinner inte göra allt man har tänkt, menar Elin. Det blir ingen ro att vila för det är så kul att vara i Storsjö.

Utanför huset går grannens två hästar. Elin vill gärna ha getter, får eller höns i framtiden för att få det mer levande och att få mer öppna landskap med betande djur runt huset.

– Vi kan väl skaffa så många så att de får plats i bilen, skojar Mats.

De har många drömmer och ser ljust på framtiden. De kan verkligen rekommendera andra unga människor att flytta till Storsjö om de bara hittar ett hus.

– Det finns en bra framtidstro och energi nu i byn. Det känns som om alla vill vara med och bygga framtiden, menar Mats och Elin.