Gammelgården och hemslöjden i Ljungdalen blev Ullas glädje

augusti, 2018

 

Ulla Ljungberg (f. 1943) bor på Östgården i Ljungdalen.

Om man kommer från Storsjö tar man vänster vid ICA och sedan vänster igen mot Gammelgården och där på höger sida ligger Ullas röda hus. Huset byggdes på 40-talet och Ulla flyttade dit när hon var 6-7 år tillsammans med sin mor Signe, bror Rune, morbror Per och sina morföräldrar Märta och Jon Ljungberg.
– Vi var sju eller åtta personer när vi flyttade in. Ja, det var folk överallt och det var så trevligt, säger Ulla och skrattar. Men nu är det bara jag som bor i huset.

Ulla gick sex år i skolan i Ljungdalen och fyra år i Sveg. Sedan var det meningen att hon skulle börja i Östersund på gymnasiet men då tvärvägrade Ulla.
– Min mamma sa då att ”om du ska gå här och drälla på gården måste du lära dig att laga mat!”. Det var ju straffarbete om något, skojar Ulla. Då hade jag en sån tur att Konsum behövde en flicka.

Sedan fick hon jobb som barnflicka så hon hankade sig fram i byn. När hon var 19 år ringde de från en bank i Stockholm och erbjöd henne arbete om hon bara kunde skaffa fram ett friskintyg vilket hon gjorde.
– Så jag packade fort och satte mig på ett tåg till Stockholm. Det var ju väldigt spännande!

Från början fick Ulla bo på hotell som betalades av banken tills hon hade hittat en bostad. Hon tjänstgjorde på ett bankkontor vid Norra Bantorget. Där jobbade hon i nio år. Hon läste sedan in gymnasiet och började arbeta inom barnomsorgen på Birkagården vid Norrtull. Där stannade hon i tre år.

När hon en sommar kom tillbaka till Ljungdalen blev hon övertalad att börja sommarjobba på Gammelgården som är hembygdsgården i Ljungdalen.
– Den har varit i våran släkt och min morfars far, som var hembygdsforskare och grävde i all jord, han sålde denna byggnad till en nybildad hembygdsförening.

Där jobbade hennes svägerska Sigrid och en släkting som hette Elise Ljungberg. De hade börjat att sälja våfflor där på 60-talet. De ville att Ulla skulle hjälpa till.
– Det blev ju väldigt trevligt att jobba på Gammelgården. Dit kom ju alla och där pratade man med alla möjliga människor och det var ju roligare än jobbet i Stockholm. Då kände jag att jag kunde flytta hem och bo här i byn.

Turisterna hade börjat att komma till Ljungdalen redan på 1800-talet och det var så klart Helagsfjället som lockade.
– De första bilderna på turister visar att det var studenter med studentmössor som kom hit, berättar Ulla.

1954 var det en total solförmörkelse och då kom också en hel delegation från Uppsala Universitet och bodde inneboende i Ljungdalen. Det var på den tiden då den stora utbyggnaden av pensionat och hotell startade och man kunde börja ta emot fullt med turister.

Ulla flyttade in i det röda huset. På övervåningen bodde då hennes mor Signe med Elis Andersson (1903-1982) från Stockholm. Elis var en av personerna som började exploatera fritidsområdet vid trädgränsen upp mot Torkilstöten och hade öppnat ett tomtstyckningsbolag i huset tillsammans med en advokat från Stockholm.
– Det var ju folk som kom och gick hela tiden och skulle köpa tomter. Elis såg alltid möjligheten att göra sig en hacka. Ingenting var omöjligt för Elis!

Ulla menar nog att Elis har gjort en stor insats för Ljungdalen som nu har nästan 800 sportstugor.
– Det kanske inte bara var hans förtjänst alltihopa men han var med och skapade en guldrusch i byn!

Ulla var med och drog igång Hemslöjden i Ljungdalen som kooperativ verksamhet. I Hemslöjden hade de upp mot 160 medlemmar i både Ljungdalen och Storsjö. De värvade även damer som var stugägare. Tillsammans med konstnären Lena Linderholm uppvaktade Ulla kommunen och Länsstyrelsen och fick bidrag.
– Kommungubbarna hade ju aldrig gjort en affär med bara kärringar, så de sa ja till allt vi begärde, skrattar Ulla. Vi hade väldigt roligt jämnt och en fantastisk sammanhållning.

Sedan fick hon även jobb på Turistbyrån i Ljungdalen och var med och datoriserade verksamheten och gjorde den modern.
– Det var riktigt roligt! Jag lärde känna en massa stugägare och turister.

Ulla har aldrig ångrat att hon flyttat tillbaka till Ljungdalen.
– Tvärtom! Stockholm blev jag klar med.

Ullas brorsdotter Anna Ljungberg fortsätter idag att driva verksamheten på Gammelgården.

Gammelgården i Ljungdalen

På Gammelgården är det servering och här anordnas midsommarfest

Våfflor med hjortonsylt – en av Gammelgårdens klassiker

 

Ljungdalens hemslöjd som ligger vid gården bredvid Ulla

På Hemslöjden finns det mycket fint

Ulla med vackra garner

Hemslöjden 1977

 

Ulla med sin livskamrat Max

Mamma Signe med Ulla

Elis Andersson och Signe Ljungberg

Elis Andersson

Märta Ljungberg och Elis Andersson

Elis Anderssons barnbarn Björn på besök sommaren 2018 vid Torkelstöten i Ljungdalen