Fantastiska konstverk av björkrötter

juli, 2016

BRITT HALLGREN

Britt_Hallgren2


Britt Hallgren (f 1928) som är uppväxt på gården Beten, en mil utanför Storsjö, bor numera på äldreboendet Fjällviolen. När Britt var 7 år och hennes syster Anna var 16 år gick deras mamma bort och pappan Sven Berglund blev ensam med sina två döttrar.
Britt blev inackorderad i byn hos sin moster när hon skulle gå i skolan och började efter skoltiden jobba i turistnäringen på olika fjällhotell.

När hon träffade sin man, timmerhuggaren Vidar Hallgren, byggde de en stuga i Storsjö. Britt jobbade som sömmerska och sydde allt från byxor till brudklänningar och hade fullt upp med sin familj med sammanlagt sex barn.

Britt gick sedan en vuxenutbildning och fick jobb på posten först i Storsjö och sedan i Ljungdalen.
En lärarinna från Stockholm, Gertrud Nilsson, som varit hos samerna i Tossåsen och lärt sig rotslöjd, lärde sedan Britt och hennes syster Anna hur man gjorde björkrotskorgar.

Britt berättar detaljerat hur man hittar björkrötter, tar bort barken, bereder, delar, lindar och torkar rötterna.
– Jag samlade rötter på somrarna så jag hade ett lager på hösten, säger Britt när hon visar knippen med rötter i en fin kista och berättar hur man använder verktygen som är gjorda av framklöven på älgar.

Hon har gjort hundratals fat, korgar, skålar, syskrin, tesilar, smycken, hårspännen och även fantastiskt vackra brudkronor av björkrot. Brudkronan som hon berättar om i programmet har drottning Silvia hållit i sin hand när hon besökte en levande fäbod under en Eriksgata där Britt hade utställning bland andra slöjdare.
Många av korgarna är från ett mönster som man kallar ”Putt-stjärnan” och som är grunden som man börjar med och som man sedan gör nya mönster ifrån. Britt tror att det kommer från ett fat som fanns på Putten.

Hon visar sin klippbok där det finns mängder med utklipp från tidningar från hela Sverige där Britt omnämns som ”en av de skickligaste rotslöjdarna i Sverige”. Britt har även ställt ut sin slöjd på vernissager och utställningar i både Stockholm och på många andra platser runt om i landet.

Sin konstnärliga ådra har hon nog fått av sin far som slöjdade vackra slevar med fint mönster. Han gjorde även gravkorset, en pilgrimstjärna, till lärarinnan från Stockholm, Gertrud Nilsson, som gav ut boken ”Min sjuhundrade korg” 1968 och som begravdes i Storsjö.
– Det fanns tidigare en pilgrimstjärna på gården Kråkhögen i Storsjö men den såldes till en turist, säger Britt.

Hon berättar också om den legendariska ”Kråk-Imber” i Storsjö som slöjdade fioler.
Britt har också lärt några av sina barn och barnbarn rotslöjd så att kunskapen går i arv till nästa generation.

Läs mer om rotslöjd här: Rotkorgar Västerbottens museum

2016-07-21 13.19.11
Här i korgen har Britt sina knippen med rotslöjd och sina verktyg

2016-07-21 13.17.37
Verktygen är gjorde av frambenet av älg som hennes man Vidar Hallgren tillverkade

2016-07-21 13.13.08

Den här vackra utställningen finns på väggen i Britts rum på Fjällviolen.

traslev

En träslev som är tillverkad av Britts pappa Sven Berglund

korgar1

Rotkorgar med ”Putt-stjärnan”

 

Silvia

Ett av många tidningsutklipp

2016-07-19 15.41.02