Eva har fått sitt drömjobb

maj, 2019

Detta program spelades in under påsken 2019 då alla hemvändare och turister kom till Storsjö för att vara med på pimpeltävlingen och det var fullt i varenda stuga.

En av de som ser till att det blir en sån lyckad tillställning är Eva Grönqvist Åslund från Långeggen i Storsjö, som tillsammans med sina systrar Maria och Margareta bland mycket annat fixar kolbullarna.
– Ja, jag har både mina systrar och syskonbarn med. Det har blivit som en tradition för dom att komma hit på påsken. Då har vi hela huset fullt med folk.

Evas man Tage är med och sköter anmälningarna och även resten av släkten är involverad på olika sätt.

Pimpeltävlingen i år blev verkligen en succé!
Superfint väder, bra is och rekord med 342 deltagare och det var över 30 som fick fisk.
– Fläsket till kolbullarna och lingonen tog slut så då stekte vi vildmarkspannkaka ett tag, skrattar Eva.

Numera bor också Eva och Tages dotter Johanna med sin sambo Janne och deras lilla dotter Ebba i byn.
– Det är fantastiskt att få ha dem så nära, tycker Eva

Eva har själv nyligen fått ett nytt jobb. Hon har blivit platschef på STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen, som tidigare hette Postvallen. Det ligger uppe mot Kläppen i Ljungdalen. Strax innan man når Kläppen svänger man ner till höger, vid vägens slut finns det en parkering och sedan går man 500 m fram till anläggningen. Behöver man ta med sig saker finns det gula postkärror som man kan använda för att transportera sin packning och vintertid fraktas packningen med skoter.
– Det är en jättefin anläggning som har många år på nacken och som har utvecklats ända sedan 60-talet.

Det är nio enheter med självhushåll och det finns en storstuga med kök. Det finns även en gemensam bastu och duschanläggning.
– Det är många gäster som kommer tillbaka varje år vilket jag har märkt nu under min första vintersäsong.

Eva har erfarenhet av turism då hon tidigare jobbat på turistbyrån i Ljungdalen. De senaste åren har hon arbetat i Funäsdalen som mäklarassistent och visat fastigheter i hela området. Nu har hon fått en mycket kortare väg till jobbet.
– Nu är det så nära! säger Eva lyckligt. Det var nog delvis genom denna Poddradio som jag fick jobbet. De hade lyssnat på den tidigare intervjun och tyckte att den var bra och att jag lät intressant.

Som platschef/stugvärd ser Eva till att alla trivs och att anläggningen fungerar. Hon ser vad som saknas och behöver göras.
– Sedan får jag köra lite turer. Jag kör upp folk i släde efter skotern till Helags fjällstation. Sedan kan de ta skidor tillbaka.

Det tar ca 40-45 min från Fjällhornet till Helags. Eva har även ordnat skidspår och skoterspår i vinter.

Vem som helst kan boka på Fjällhornet. Är man medlem i Svenska Turist Föreningen STF eller jobbar på PostNord så kan man få rabatt. Många av dom som varit på Fjällhornet tidigare väljer att komma tillbaka.
– De som nyligen lämnade hade varit här över 20 år under påsken, berättar Eva.

Eva har redan börjat att utveckla verksamheten på Fjällhornet. Under vårvintern har Eva ordnat ett Yogaretreat från fredagskväll till söndag. I Funäsdalen hade hon tidigare gått på Yinyoga som är en enkel och lätt form av yoga som alla klarar av.
– Jag tyckte att detta passade perfekt att ha på Fjällhornet och det var fantastiskt! Och det var min yogalärare Mia Mellby från Yogaform i Funäsdalen som höll i det. När hon kom på besök blev hon väldigt förtjust i stället.

Fjällhornet ligger väldigt fint och man ser Helagstoppen från gården. I storstugan finns det gott om utrymme för yoga för en liten grupp.

Eva jobbar varje dag när det är säsong. Hon är där på morgonen och ser till att allt fungerar. Sedan har hon kontorstid, kör skidspår, skottar runt något hus eller om det uppstår någonting.
– Nu har jag upptäckt muskler som jag inte visste att jag hade. Det är toppen att få röra sig så här i jobbet.

Sedan ska hon även jobba med marknadsföring som Facebook och Instagram vilket också tar tid.
– Det är ju så man når de flesta idag. Visar man att det händer saker så sprids det i sociala medier.

Fjällhornet har olika säsonger och stänger vintersäsongen efter påsk och öppnar igen den 1 juni för sommarsäsongen som sträcker sig fram till slutet av september.
– På sommaren kommer vi att anordna en del guidade fjällvandringar bland annat upp till Helags med topp-tur. Då får man sova över på fjällstationen. Sedan har jag några kortare turer också. Vi ska gå upp till Dunsjön och till Ljungris. Det är paket som vi säljer där vi även ordnar lunch.

På sensommaren kommer Eva att ha en föreläsning där en stugägare, Nils-Ove Jansson, som bor i närheten, kommer att prata om ubåtskränkningar som han har skrivit en bok om.
– Det kommer nog att bli ett till Yinyoga-retreat också i slutet av september. De som är intresserade kan mejla direkt till mig på eva.aslund@fjallhornet.se.

Det verkar som om fler och fler turister börjar hitta till Ljungdalsfjällen och till Helags fjällstation och vill gå på vandringar mellan fjällstationerna i Jämtland. Många som bor i Storsjö och Ljungdalen blir lätt hemmablinda och ser inte alltid hur vackert det är och tar inte alltid själva chansen att vandra i fjällen.
– Det är verkligen bra nu när Marlene Åslund lägger ut olika vandringsturer på hemsidan storsjobor.se för då får man provgå. Det är häftigt att få upptäcka nya saker.

Det här är verkligen Evas drömjobb och hon är nu lycklig varje dag när hon får vara på Fjällhornet och i naturen runtom.
– Det är så lugnt och stilla och man är direkt ute på fjället. Det är väldigt, väldigt trivsamt och det är en otroligt fin anläggning och jag är såå glad över mitt nya jobb.

Man kan lätt gå in på Fjällhornets hemsida och boka några dagar i en egen stuga. Eva tycker att det är mycket prisvärt.
– Nu längtar jag till sommarsäsongen då jag får ta hand om alla nya sommargäster. Men ALLA är hjärtligt välkomna och besöka mig – även de som bor i byarna. Det kommer alltid finnas en kopp kaffe.

Fjällhornet har en egen hemsida och kan följas på Facebook.

Evas systrar Maria, Margareta och deras barn.

Systrarna Margareta, Maria och Eva.

Eva visar sin släkt Fjällhornet

Med ett av barnbarnen

 Eva vid Fjällhornet

STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen

På väg till Helags

Eva kör gäster till Helags

Helags fjällstation

Njutning vid Fjällhornet

 

Den berömda gulaschsoppan på Helags Fjällstation.

Det mycket uppskattade Yinyoga-retreat på Fjällhornet

Eva med sin man Tage som beskådar islossningen i Storsjön under våren 2019