Distriktssköterskan som springer i fjällen

april, 2017

 

Storsjös distriktssköterska Gertrud Abramson kommer ursprungligen från Hackås, 5 mil söder om Östersund. Hon läste till sjuksköterska i Östersund och flyttade sedan till Skåne där hon bodde i 10 år. 1997 flyttade hon hem till Jämtland och fick jobb som narkossköterska på operationsavdelningen på Östersunds sjukhus. Hon berättar i programmet att det ofta var många operationer vid påsk då det var många olyckor.

När de ringde för några år sedan från Bergs kommun och erbjöd Gertrud ett vikariat som distriktssköterska så tyckte hon att det var bra att komma närmare Oviken där hon då bodde.

Hon gillade jobbet som distriktssköterska.

– Det är trevligt att komma hem till patienterna. Det är otroligt fritt. Jag får vara ute mycket. Så jag kände att det här vill jag! Då sa jag upp mig från min fasta tjänst i Östersund, berättar Gertrud.

När hon gick i högstadiet i Svenstavik lärde hon känna många kamrater som bodde i Storsjö och Ljungdalen, så hon kände till området ganska bra. Dessutom har hon en fjälltokig mamma som drog upp henne till Ljungdalen och Helags redan när Gertrud var i 11-års åldern.

När distriktssköterskan i Storsjö blev sjukskriven för en omfattande höftoperation så erbjöd sig Gertrud att ta vikariatet trots att hon då bodde i Persåsen och fick nio mil till jobbet.

Som distriktssköterska i Storsjö har hon en distriktssköterskemottagning på Fjällviolen som har öppet 7.30 – 16.00, med läkarmottagning var 14:e dag . Även hemtjänsten utgår från samma lokal.  De flesta kommer förbi akut om det hänt något. När det behövs gör hon hembesök i ett område som sträcker sig från Börtnan, Storsjö, Ljungdalen upp till Skärkdalen.

Fjällviolen är inget ålderdomshem utan var och en bor i egna lägenheter som de hyr. Vissa har hjälp från hemtjänsten men inte alla. Många klarar sig själva.

– Det är ett tufft släkte här uppe. Folk är vana är klara sig själva, menar Gertrud.

En passion som Gertrud har är att hon springer på fjällen. Det började med en fjällhalvmara på 27 km från Ottsjö till Trillevallen över och nerför tre toppar.

– Då blev jag helt biten!

Sedan dess har hon sprunget den halvmaran en gång till, Vemdalens fjällmaraton och Stockholms halvmara.

Hon tränar 2-3 gånger i veckan för att hålla sig i form.

Gertrud håller nu på att organisera ett eget lopp den 17 juni från Storsjö som heter Storsjöruset. Det blir en slinga på 5 kilometer. Det kommer serveras korv och fika och det börjar kl. 19.00 och kostar 50 kr.

– Vem som helst får vara med och springa, gå eller lunka. Vi börjar nedanför bygdegården i Storsjö, berättar Gertrud.

Gertrud berättar också i programmet om hur hon träffade sin fästman Göte Söder.

På frågan på varför man älskar Storsjö svarar Gertrud; Fjällen! Sjön! Lugnet! Folket! Det är verkligen speciella människor här, menar hon.

Hon ger i slutet av programmet tips på vilka stigar man kan gå och springa på runt Storsjö.