Beresta Carina ser livets möjligheter i byn

oktober, 2017


Carina Artemyeva Jonsson, som numera bor i Årsta i Stockholm med sin man Stanislav, sin 3-månaders baby Viktor och sonen Niklas 1,5 år, är född och uppväxt på Långeggen i Storsjö Kapell.

Hennes föräldrar är Göran och Ruth Jonsson. Pappa Göran Jonsson som gick bort för två år sedan kom från Storsjö och mamma Ruth, som också hette Jonsson som flicka, kommer från grannbyn Ljungdalen. Göran hade ett eget lastbilsåkeri i 60 år. Carinas farmor är född Liljemark så Carina har en stor släkt Jonsson/Liljemark kvar i Storsjö.

Hon har två äldre systrar; Marie och Siv. Siv bor i Ljungdalen med sin man Anders Karlsson och de har en firma tillsammans som heter ”Taxi Ljungdalsfjällen”. De kör både taxi, gräver grunder, avlopp, skottar snö och har en bergtäkt.

–  Jag har själv fått ett stort motorintresse efter min far. Jag lekte med bilar istället för dockor när jag var liten, berättar Carina i programmet.

Carina har själv alla körkortsbehörigheter och får köra både långtradare och buss. På senare år har hon mest kört motorcyklar

Efter sjunde klass i Ljungdalen gick hon årskurs 8 och 9 i Svenstavik där hon bodde ensam i ett eget hus tillsammans med sin enda klasskamrat.
– Jag hade ju två äldre systrar och visste vad som väntade mig. Man visste ju att när man var 14 år så flyttade man. Det var ett litet äventyr och det var med lite skräckblandad förtjusning man såg fram mot det.

Carina gick sedan ekonomisk linje i Östersund.
– Jag rasslade runt med min Volvo 144, minns Carina. Det var ju ett ”stenkast” på 17 mil mellan Storsjö och Östersund som man åkte ett par gånger i veckan.

Hon gillade att resa och började jobba inom turistnäringen. Åkte till kibbutz i Israel och ville sedan lära sig spanska och kom in på 3-årig turistlinje på universitet i Malaga och fick diplom i turistaktiviteter och turistföretag. Började sedan jobba på en resebyrå i byn Fuengirola utanför Malaga där hon blev framgångsrik med att sälja kryssningsresor.
– När jag själv kom ombord på ett kryssningsfartyg insåg jag att det var här jag ville jobba. Det måste ju vara en dröm att jobba på en båt. Det verkade ju vara hur lyxigt som helst!

När Carina var närmare 30 år sökte hon därför jobb på ett kryssningsfartyg som receptionist (Assistent Purser) på ett engelskt rederi. Mönstrade på i Korfu och åkte runt i Medelhavet.
– Jag blev totalt såld! Trots att det var jobb 7 dagar i veckan och trots att det kunde vara 15-18 timmars arbete på en dag så trivdes jag fantastiskt bra med jobbet på kryssningsfartyget.

Hon sökte sig till ett annat fartyg som åkte till Västindien. Efter det längtade hon efter att få åka jorden runt och sökte sig till ett annat rederi och fick jobb på ett fartyg som åkte runt jorden på 3,5 månad. Hon fick se statyerna på Påskön, Stora barriärrevet, Singapore, Mauritius, Seychellerna, Sydafrika och många andra spännande platser.
– Sist jag räknade hade jag varit i 97 länder, så det finns många fler att besöka, skrattar Carina

År 2005 efter fem år på sjön började Carina längta efter att ha ett eget kylskåp i ett eget hem.

Då sökte hon ett jobb som sjömansförmedlare i Stockholm och fick jobbet trots att det var flera hundra sökanden. Problemet var bara att hitta en lägenhet i Stockholm.
– Jag trodde att jag enkelt skulle hitta en lägenhet på 10 dagar. Hur svårt kunde det vara? Jag slängde in resväskan på Centralstation och började leta och insåg efter ett tag att det inte var så lätt.
Till slut lyckades hon hitta en lägenhet i andra hand på Södermalm med ockerhyra.

Carina jobbar fortfarande kvar på den statliga Sjömansförmedlingen som är en del av Arbetsförmedlingen och bemannar personal som kaptener, matroser, maskinchefer och kockar på svenska fartyg och hennes man jobbar som fartygsinspektör,

Carina med familj åker till Storsjö så ofta hon kan.
– Jag brukar vara i Storsjö ett par veckor varje år. Det finns så mycket att göra i byn. Jag älskar att fjällvandra, plocka bär och svamp, åka skidor och köra skoter.

Hon brukar ta sin ryggsäck och stoppar ner ett liggunderlag och tält och drar iväg utanför de markerade lederna. När hon tittar på karten och ser en topp hon inte varit på tidigare vill hon gå dit.
– Ibland blir man blöt om fötterna och ibland är det renhjordar som nästan sprungit rätt över tältet, berättar Carina.

Att gå upp till Storådörren, gå mot Ljungris eller Helags och Sylarna tycker Carina är fantastiskt och menar att det finns så många fina leder till vackra ställen runt Storsjö.
– I Storsjö är det så nära till allting, säger Carina. Vill man åka skidor är det bara att sätta på sig skidorna på farstukvisten och dra iväg på längdskidor.

Carina minns sin fina barndom och berättar om hur de spelade fotboll i träskor, pallade rovor och spelade hartsfiol.
– Jag har haft en fantastisk uppväxt i Storsjö och haft det väldigt väldigt bra med naturen precis utanför och så hade jag min bästa väninna Carina Moen i grannhuset.

Carina har nu bott i Stockholm i 12 år men längtar ändå hem till byn. Hon tror inte att det skulle vara svårt att flytta hem.
– Finns viljan finns det nästan alltid möjligheter, anser Carina. Det finns ju tomter som är till salu eller man kan kanske stycka av några tomter. Det finns ju hus som står tomma och man kan fråga de som har husen. Är man beredd att flytta så går det!

Även att ordna jobb tror inte Carina kan vara så svårt om man har lite fantasi. T.ex. att starta en näthandel, bygga upp ett lager, vara konstnär eller författare eller att jobba på distans nu när fibernätet byggs ut.

När hon ser bilder på Facebook med vackra bilder längtar Carina upp till Storsjö. Hon planerar nu att åka upp några veckor med barnen under hösten 2017.