Annika och P-G ordnar jobb för framtiden

juli, 2019

 

Annika Hagen och P-G Skott har nyligen tagit över macken i Ljungdalen från de tidigare ägarna Åke och Yvonne Bendiksen.

P-G som egentligen heter Per-Göran är född i Ljungdalen och hans pappa Örjan Görhagen drev en rörmokarfirma i byn. P-G driver sedan tidigare företaget Ljungdalens Gräv & Allservice AB och har anställt flera Storsjöbor i sin firma.
– Vi har ett entreprenadföretag som håller på med allt inom mark; från husgrunder, avlopp, vatten till dikningar och annat grävjobb, berättar P-G.

Även på det nystartade företaget Macken i Ljungdalen AB har de anställt personal och där jobbar nu Annika och sköter butiken och administrationen i de båda företagen.
– I början av januari ringde P-G mig och undrade om vi inte skulle köpa macken. Det tog inte många dagar innan vi var på det klara med att vi skulle testa.

Annika har jobbat i butik i hela sitt vuxna liv och arbetade tidigare först på ICA Ljungdalen och sedan 2014 på ICA i Funäsdalen. Hon vet hur man sköter en butik!
– Ja, det här är ett helt annat sortiment. Jag är förvånad över hur mycket speciella saker vi säljer här i form av olika sorters oljor till bilar och småsaker som man inte tänker på att man behöver till olika fordon.

De försöker så gott de kan tillmötesgå den efterfrågan som finns och tar hem de produkter som kunderna frågar efter.

P-G gick i skolan i Ljungdalen fram till sjätte klass och var med i den första årskullen som fick prova att gå på högstadiet i Funäsdalen istället för att vara inneboende i Svenstavik.
– Från början ordnade kommunen en bil och föräldrarna fick turas om att köra till Mittådalen där den vanliga skolbussen gick ifrån. Det gick jättebra! tyckte P-G.

Sedan valde P-G att gå Transportprogrammet på gymnasiet i Krokom, norr om Östersund, eftersom han sedan liten var intresserad av maskiner. Han jobbade sedan i Funäsdalen på Myhrs Åkeri innan han 2007 öppnade eget när han bara var 26 år.
– Från början var tanken att jag skulle ha stugvärdsuppdrag och sätta på värme och ploga åt stugägare. Då fanns det ingen rörmokare i byn sedan farsan min flyttat och då blev det lite rörjobb också.

När Rune Ljungberg i Ljungdalen slutade med snöröjning vid Torkelstötsområdet tog P-G över det jobbet. Då körde han snöröjning på vintrarna och körde grävmaskin på somrarna.

Annika Hagen är född i Norrköping och uppväxt i Strömsund i norra Jämtland. När hon jobbade på Onoff i Östersund så träffade hon P-G och sedan flyttade de efter två år till Ljungdalen.
– Det var en ganska stor omställning men samtidigt kändes det som om jag hittat hem, menar Annika

Annika var med och startade Ljungdalens Framtid Ek Förening där byborna och stugägare tog över den gamla ICA-butiken i Handelshuset och köpte andelar i föreningen. Idag är det en ICA-butik, restaurang, väntsal till Länstrafiken och polisen hyr utrymme för fjällräddningen.
– Det blev jättebra. Gudrun Åslund på ICA som sköter den är fantastisk och är duktig att hålla ett stort sortiment på en liten yta.

För Ljungdalen är affären, macken, Gammelgården, Hemslöjden och slalombacken väldigt viktiga för turismen.
– Det är mycket viktigt! Menar både P-G och Annika.

Annika är den enda fritidspolitiker från Ljungdalsfjällen och sitter i kommunfullmäktige i Bergs kommun, är ledamot i Vård- och socialnämnden, ersättare i Utbildningsnämnden och sitter som nämndeman i Tingsrätten.
– Jag blev kontaktad innan valet 2014 av Bergsmoderaterna som undrade om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp i valet. Jag hade aldrig hållit på med politik förut men kollade upp programmet och gick med.

Annika tycker att hon får bra insyn i politiken och speciellt nu när hon sitter med i nämnderna.
– Man förstår hur man vrider och vänder på slantar i kommunen för att få det så bra som möjligt för så många som möjligt. Jag tycker att Näringslivsavdelningen de sista åren varit väldigt engagerade i flera projekt som Fjällflytt och haft många möten och försökt att hitta vägar att gå.

Många tycker att allt fokus i kommunen mest läggs på de centrala delarna i kommunen som Svenstavik, Hackås och Klövsjö och att det inte satsas tillräckligt på Storsjö och Ljungdalen.
– Men det gäller att vi själva här i byarna måste engagera oss och det handlar om ett givande och tagande. Det måste finnas lokala eldsjälar och engagemang. Vi kan inte själva sitta med armarna i kors och förvänta oss att kommunen ska göra saker.

Annika menar att den viktigaste frågan just nu är att man får behålla skolan i Ljungdalen. Skolan har fått fortsätta trots att det är ett vikande elevunderlag.
– Det krävs inflyttning! Vi behöver få hit barnfamiljer.

P-G är inte politiskt engagerad trots att hans far Örjan Görhagen var oppositionsråd för socialdemokraterna i Bergs kommun, hans mor Birgitta Skott också har varit engagerad i byns utveckling och att hans morfar Alfred Skott satt i byggnadsnämnden.
– Jag vill inte ha någonting med det där att göra, skrattar P-G. Man kan inte sitta och gnälla på kommunen. Det är vi själva som måste göra saker. Jag tror att bredbandssatsningen kommer betyda mycket för byarna här.

Det är Reaxcer, ett åkeriföretag i Jämtland, som fått uppdraget att gräva av IP Only och det är P-G:s företag som kommer att gräva bynäten i Ljungdalen och Storsjö. Nu har de fått kartor som visar var det ska grävas och får veta hur de ska lägga upp det.
– Vi börjar gräva nästa vecka (vecka 30) men blir nog inte klara det här året. Nästa försommar bör det nog vara klart i båda byarna.

P-G tror att bredbandet kommer att bli ett väldigt lyft för byarna.
– Vi gör ju mycket av vår verksamhet på nätet. Det är ju väldigt svårt idag när 4G ligger nere vissa tider när alla turister är här. Många stugägare kommer att kunna vara längre tid här och kan sitta här och jobba. Det kommer bli ett lyft!

Sommarturismen i Ljungdalen ökar varje år och fler och fler vill vandra i fjällen. Många stugor i Ljungdalsfjällen som är byggda på 70-talet behöver renoveras. P-G och Michael ”Miche” Johnson som har Mur & Kakelhantverk AB jobbar tillsammans och fixar iordning grunder som står på plintar.
– Husen har plintgrunder som står åt alla håll och då kan vi byta ut det mot en riktig grund och sedan vill de ha ett bättre avloppssystem och det ordnar vi.

Om man är en duktig grävmaskinist, elektriker eller snickare finns det massor med jobb i området.
Även de som är duktiga på restaurangverksamhet har jobb i Ljungdalen då Fjällsippan behöver någon ny i höst och även Pensionat Helags är till salu.
– Många jobb hänger ju på om det blir fiber i byarna.

Om man ska flytta till Ljungdalen bör man nog gilla lugnet och uppskatta naturen, menar Annika och P-G.
– Man har sett flera exempel på folk som varit på semester en vecka och sedan flyttar dom hit och då när det blir oktober och november och det inte finns några ute och det är svinkallt, då är det inte roligt. Man måste vara beredd och se charmen även då.

P-G tror att deras äldsta dotter nog kommer att bo kvar i Ljungdalen. Döttrarna är 15 och 17 år.
– Båda våra flickor är intresserade av maskiner. Det har blivit så utan att jag gjort något, skrattar P-G. De ser att jag gillar mitt jobb!