Ulf håller Julotta i sin barndoms kyrka

december, 2016

På juldagsmorgonen 2016 var det Ulf Gredander och hans dotter Anna som arrangerade julottan i Storsjös vackra kyrka. På fiol spelade hans brorsdotter Helena Hultgren som är bosatt i byn och han själv sjöng bland annat en julvisa från Älvdalen och en sång som heter Bergslagsjul.

Ulfs far var prästen Lewi Gredander som kom till Storsjö 1961 när Ulf var tre år tillsammans med Ulfs syskon Jack och Ann-Kristin. Fadern Lewi har gett ut boken ”STORSJÖ SOCKEN – Arvet från Ödegårdsmännen” där alla gårdar och familjer i Storsjö finns förtecknade och mycket övrigt av Storsjös historia och berättelser är beskrivet.

Ulf minns sin barndom i Storsjö som mycket lycklig. Tyvärr flyttade prästfamiljen vidare när Ulf var 11 år till Nyhem i östra Jämtland.

– Min uppväxt här i byn var så oerhört positivt präglad på alla sätt, berättar Ulf. Det var en bedrövelse för mig att tvingas flytta härifrån.

Hans far Lewi köpte en timmerkoja och flyttade den till sidan av Julius mittöver sjön. Den har familjen fortfarande kvar och byggt ut den till 45 kvm och Ulf besöker Storsjö så ofta han kan varannan månad.

Ulf Gredander fick som ung anställning vid SJ i Ånge och flyttade sedan till Östersund där hans två döttrar är uppväxta.

På 90-talet började han sina teologiska studier och fick erbjudande om att börja predika i Svenska Kyrkan 2002 och är nu teologi kandidat.

Kyrkoherden i Hede är tacksam för att Ulf och hans begåvade dotter Anna vill hjälpa till i bygden när det finns behov.

Ulf ser ljust på framtiden för Storsjö.

– Jag tror stenhårt på Storsjö Kapells framtid, avslutar Ulf programmet.

 

Kategori: