Timring och striden om Sölvbacka strömmar

augusti, 2016

Tycho Loo (f 1933) har växt upp på gården mittemot Handlarn i Storsjö där han bodde med sina föräldrar Georg och Greta Loo och syskonen Edit, Mary och Gunnel. Hans pappa Georg blev 98 år.

Han fick som treåring följa med sin mor till fäbovallen där modern knöt fast Tycho i dörren när hon skulle mjölka så han inte skulle sticka iväg.

Tycho fick när han blev större hjälpa sin pappa i skogen och köra timmer med häst och vagn.

Tycho berättar hur han lärde sig timra timmerhus i Leksand 1970 hos sina kusiner enligt traditionellt sätt från Dalarna. Han började hålla kurs i Bruksvallarna och Messlingen om hur man timrar och fick sedan åka till Stockholm och hålla kurser på Skansen. Han berättar hur man som verktyg använder timmerbilor och två olika sorters yxor och vilka olika knutar som finns.

Han var ordförande i byalaget när striden om Sölvbacka strömmar skedde i slutet av 70-talet och då byn kraftsamlade och lyckades få riksdagen att rösta mot förslaget om utbyggnad med siffrorna 165-164 i omröstningen 1980.

Tycho åkte till Stockholm flera gånger och pratade med politikerna och var med i mängder av tidningar, på TV och radio.

– Jag sa till politikerna när jag träffade dom att; jag har bara sex års folkskola så mitt ordförråd är ganska lågt men det jag säger är kalla fakta! Och de lyssnade, berättar Tycho

Han berättar om sjöregleringen och vad fisket betyder för byn.

Kategori: