Siv fixar både taxi och grus i Ljungdalen

november, 2019

Siv Jonsson i Ljungdalen tillhör den stora släkten Jonsson i Storsjö. Göran och Ruth Jonsson är hennes föräldrar och hennes farfar hette Lars-Johan och startade det första åkeriet i byn som hette Jonssons åkeri. Farfar köpte två lastbilar som Sivs pappa Göran och hans bror Ivan körde och de fortsatte att  driva gräv- och åkeriverksamhet i byn.

Siv har två systrar, Carina som är 5 år yngre (som blivit intervjuad tidigare på Poddradion) och Marie som är 6 år äldre och bor i Östersund.

Siv kör idag taxi och har tillsammans med sin man Anders Karlsson företaget ”Taxi Ljungdalsfjällen och entreprenad” och kan själv köra lastbil. Deras firma kör även grus och har en bergtäkt och moräntäkt och krossar grus själva.
 – Jag åkte mycket med pappa i lastbilen när jag var liten och fick chansen att få utbildning i kvinnliga bilkåren, som är en militär organisation, berättar Siv. Då tog jag buss- och lastbilskort.

De har tre söner som är 12, 18 och 22 år. De två äldre sönerna jobbar också i firman. De har flera anställda som också hjälper till med taxikörning och kör lastbil. Taxi Ljungdalen är den enda taxiverksamheten i området.
 – Vi brukar hämta på tåget eller flyget i Östersund. Många ringer till oss och vill bli upphämtade och i sommar har det varit väldigt mycket körningar. Det har aldrig varit så mycket som i sommar och det har varit skjutsar åt alla möjliga håll.

Det är mest turister som beställer taxiresor under fjällsäsongen. Många skall upp till Helags och vandra. Förra året var det många avbokningar på grund av skogsbränderna men i år har det kommit många fler turister. Även Storsjö Fiskecamp har märkt av det ökade trycket av turister som vill upp till svenska fjällen.
 – De flesta turister kommer från Stockholmsområdet, berättar Siv.

Siv gick i småskolan i Storsjö tillsammans med tre jämnåriga flickor i samma ålder. De gick sedan vidare till årskurs 4-6 i Ljungdalen. På högstadiet gick Siv i Svenstavik som alla andra och bodde inackorderad.
 – Först bodde jag ett år i Svenstavik och sedan två år i Åsarna. Jag trivdes väldigt bra och tyckte det var jättebra med mycket kompisar.

När det var dags för gymnasiet flyttade Siv först till ett elevhem och sedan hyrde hon ett rum i Östersund. Hon trivdes bra i Östersund också. Hon gick först linjen Distribution & Kontor och sedan utbildade hon sig till läkarsekreterare.
 – När jag hade gått ut gymnasiet så flyttade jag till Stockholm och jobbade som läkarsekreterare i 1,5 år. Men sedan när det blev höst började längta hem.

Hon fick jobb på sjukhuset i Östersund och jobbade några år som läkarsekreterare där. Sedan ville Siv flytta tillbaka till Storsjö och prova på att driva ett eget företag.
 – Då var det ingen som hade något taxiföretag så då tog jag tag i det.

Siv hade redan träffat Anders Karlsson som hade släkt i Ljungdalen och han sa upp sig från sitt jobb på Torvfabriken i Sveg och flyttade till Storsjö.
 – Jag startade företaget och efter ett halvår flyttade Anders hit.

I början ägnade de sig mycket åt sjukresor och färdtjänst. Idag har dessa resor minskat och det är mer skolskjutsar och vanliga körningar av turister.
 – Vi hämtar barnen i Storsjö och Ljungdalen varje morgon och kör till Mittådalen till en buss som går till Funäsdalen. Vi skjutsar även barn från Storsjö till skolan i Ljungdalen.

Till Mittådalen körs 11 barn som går i högstadiet i Funäsdalen och från Storsjö hämtas två barn som går i låg- och mellanstadiet i Ljungdalen.

Idag har deras företag tagit över snöröjningen i området efter att Sivs kusin Lennart Jonsson i Storsjö har flyttat.
 – Ja, Anders köpte en lastbil och så började vi med snöplogning. Det blir många timmar och långa skift när det kommer snö.

De snöröjer från Börtnan till Flatruetbommen och på kvällarna kör de även Flatruetvägen. Ibland när det blir snöstorm eller när det blir för dålig sikt så bestämmer den som plogar om Flatruetvägen måste stängas av.
 – Det är sonen Robert som kör den sträckan nu. Vi har en snöslunga till traktorn som kan kopplas på om det skulle behövas.

Siv menar att det behövs fler som kan köra lastbil i Storsjö och Ljungdalen.
 – Det finns ju jobb här!

Sönerna kanske kommer flytta till Östersund och prova att jobba där. Sonen Robert jobbar i firman under veckorna och på helgerna åker han till Östersund.
 – Det är ju mer folk där och det finns inte så många jämnåriga här.

Befolkningsmängden både i Storsjö och Ljungdalen har minskat de senaste åren. Siv tycker att byarna numera hänger ihop och känner sig hemma i båda Storsjö och Ljungdalen och tycker att det är bra stämning mellan byarna.
 – Förr var det lite annorlunda – både på skämt och allvar. Men vi som var barn och ungdomar hade ju kompisar i båda byarna.

Anders och Siv bodde från början ett år i Storsjö och sedan hittade de ett större hus i Ljungdalen. För 10 år sedan byggde de ett nytt hus uppe på en höjd i Ljungdalen, ovanför gården som kallas för Bygget. Huset har en fantastiskt fin utsikt och man ser ut över hela Ljungdalen och ser skidbacken mitt emot.
 – När vi blev fem personer så blev det lite trångt, skrattar Siv. De fanns inget hus att köpa så då bestämde vi oss för att bygga.

Det går bra för deras företag ”Taxi Ljungdalsfjällen och entreprenad” som de nu har haft i 26 år. De kör även ut grus från sina bergstäkter.
 – Vi köpte den första grävmaskinen för 20 år sedan. 

I företaget sköter Siv mycket av administrationen och även telefonväxeln. Nu har hon även fått ett extra jobb med det gemensamma kommunbolaget i Myrviken som alla de åtta taxiföretag i Bergs kommun har tillsammans.

De ser fram mot när bredbandet blir klart.
 – Vi har varit tvungna att ha två internetabonnemang för att säkerställa telefonväxeln och när jag passar taxin för hela kommunen så måste det fungera.

Anders och Siv har tre taxibilar i firman. De har två folkvagnsbussar och en buss som tar 19 passagerare och de är fyra anställda i firman som kan köra bussarna. Det är också mycket jobb med grävning och grus i Ljungdalen eftersom många av fjällstugorna behöver rustas upp.

Siv och hennes familj har ett hus vid Stortuvan bredvid Kesudalen som de brukar gå till.

De har även några gamla fäbodar vid Uggvallen och Västsätern.
 – Min farmor hade kor fram på 80-talet i Långeggen i Storsjö.

Siv tycker att Ljungdalen varit en bra plats för sönerna att växa upp på. De gillar att åka skoter, fiska, jaga och åka skidor. På sommaren ägnar sig Siv åt att åka på en paddelbräda vilket är som en surfingbräda som man står på i sjön och använder med en paddel. (Se bild nedan)
 – Det är något jag börjat med de senaste åren, berättar Siv. Jag har haft problem med ryggen så jag har börjat att träna. Tandån är min favorit men även Storsjön och Viksjön är fina. Jag saknar sjön i Storsjö.

Siv är aktiv i Hembygdsföreningen i Ljungdalen som ordnar olika intressanta program speciellt under sommaren. De brukar annonsera både på anslagstavlorna och på Facebook.
– Skulle vara kul om fler från Storsjö och Ljungdalen ville komma på dom och gärna bli medlem i vår trevliga Hembygdsförening. Alla är så välkomna!

Kategori: