Sallys längtan tillbaka till Putten och Storsjö

december, 2016

Sally Landberg (flicknamn Lööv) är född 1930 och är uppväxt på Putten på andra sidan sjön i Storsjö.

Hennes mamma var piga hos Alfred Moes familj (Margot Söders farföräldrar) i åtta år och Sally föddes i deras fäbodstuga i Särvvålvallen på fjället. Någon barnmorska hann inte dit.

Hennes föräldrar köpte udden vid Putten 1934 och byggde där upp ett småbruk med tre kor. Fadern jobbade i skogen och de livnärde sig på fiske, jakt, bärplockning och tog vara på allt som gick att ta vara på.

Sally och hennes bror Harry fick tidigt hjälpa till med sysslorna på gården. Ta hand om korna, sätta och ta upp potatis och bära in kvällsved så det räckte till att hålla värmen till morgonen.
När de flyttade till Putten fanns det ingen mark som var odlad. Det var bara sten och träd. Sally och hennes bror fick varje år hålla på med stenplockning vilket inte var så roligt.

–  Vi hatade det, minns Sally och skrattar. Min bror skrev i sin dagbok om ”den eländiga stenplockningen”.

Det finns tre gårdar på Putten. Sallys familjs gård kallades för Löövs eller Puttudden och var avstyckat från skogsbolaget Skönviks mark. Den ursprungliga gården är en av de äldsta gårdarna i Storsjö. Den tredje gården ligger på höjden och syns från byn.

På den tiden fanns det ingen väg utan de fick ro själva över sjön till skolan eller åka spark eller skidor på vintern.
– När det var is var det nära men när isen inte höll på vårarna fick vi gå en lång omväg vid Nordhögviken. När det var dåligt väder fick vi ro ända upp till Getnäset för att komma i lä.

Som ung var hon som många andra med i föreningslivet i byn. De flesta i byn var skogsarbetare och var aktiva i arbetarrörelsen och i skogsarbetarförbundet. I SSU hade man nyårsrevyer i dåvarande Folkets Hus.

När hon slutade skolan ville Sally komma från byn. Hon började jobba inom turistnäringen i Tänndalen och Bruksvallarna.

– Då tyckte man att det var för trångt i byn och att det hände för lite. Man ville något annat än gå i lagården, säger Sally. Man kunde inte överleva så många på de små gårdarna.

Sally flyttade till Stockholm och började arbeta på Telegrafen där. Hon gifte sig och fick två barn; Harry och Kjell.

Numera bor Sally på Gotland sedan 30 år.

Varje sommar och vinter har Sally kommit tillbaka till Storsjö. Hennes familj ordnade en egen stuga på Putten. 1946 fick man el, 1955 fick man vatten och avlopp indraget och vägen runt sjön kom inte förrän på 60-talet när man reglerade sjön.

– Vart jag än flyttar är det Storsjö som är hemma. Det är det fortfarande. Jag tänker alltid på Storsjö som ligger närmast mitt hjärta, säger Sally.

Kategori: