Röster från förr och konsten att tova

augusti, 2016

Aina Lorin Lööv (f. 1937) bor med sin man Erland på det vackra Västnäset, en udde ut i Storsjön. Hon berättar sagan om trollgubben Thorille och hans syster Gunillasnille som gett platsen namnet Thorillsnäset.
Aina drömde om att bli veterinär men när hon var liten blev hennes mamma sjuklig och hon fick själv ta hand om korna hemma och på fäbodvallen Nordsätern där de andra familjerna hjälpte till.
– Jag tyckte ju allt att jag var väldigt stor och duktig, berättar Aina. Det trodde man ju, men de äldre tanterna som var där på fäbodvallen kollade ju vad man höll på med.

Aina fick assistera veterinären när han kom till byn och lärde sig massor om djur.

För 30 år sedan började hon själv att intervjua de 80-åringar som bodde i byn då och som pratade Storsjömål. Dessa program sändes på Radio Jämtland.
Aina berättar om hur hon gjorde ett program med Carolina Fundin som då berättade om ett bröllop som varade i flera dagar i Messlingen som var vida omtalat. Om hur hon intervjuade sin egen far om jakt och fiske men även tjuvjakt. Hon gjorde program om luffare och gårdfarihandlare som förr kom vandrande med varor och nyheter från byarna runtomkring.

Hon berättar också historien om hur hon träffade sin man Erland som ”vann henne” och några kaffekoppar på ett lotteri.

Aina har i många år gjort tavlor med tovad ull. Hon använder sina händer, varmt vatten och såpa när hon tovar ullen och gör sina tavlor. Förut färgade hon även ullen själv men numera beställer hon färdigfärgad ull. Hon har haft många utställningar och under hösten 2016 ställer hon ut sina tavlor i Sveg under en månads tid.

Att många blivit duktiga med handarbeten och annat tror Aina beror på att man förr hade mer tid när det inte fanns någon TV och man satt på kvällarna med sina sysslor och berättade historier. Hon nämner Jon Jonsson som en duktig berättare i byn. Honom har Aina intervjuat och har hans berättelse på band.

I slutet av programmet får vi höra en av de många intervjuer som Aina har gjort från den kulturskatt hon har sparat till eftervärlden.

Kategori: