Martin planerar sin framtid i Storsjö

juni, 2017

Den här intervjun görs i Tyresö där Martin Kanka 47 år bor med sina två barn Filippa 16 år och Ludde 12 år, sin sambo Ylva och tre bonusbarn varav ett utfluget.

Martin har tillsammans med sina systrar Maria och Susanne växt upp i Åtvidaberg. Hans pappa Zdenek träffade Inger Åslund från Storsjö på 70-talet och de gifte sig. Familjen åkte till fjällen första gången när Martin var 5 år och då träffade han Ingers föräldrar Bror och Anna Åslund, som bodde på Öste vid sjön i det stora gula huset och som blev hans morföräldrar.
– Som barn var vi där varje sommar, varje jul och alla lov, berättar Martin. Vad gör man som liten i Storsjö? Allt! Jag hade en gammal Ski-doo, en skoter motivlackad med eldflammor, som min pappa och morfar lät mig köra.

Namnet Kanka är tjeckiskt. Martins mamma och pappa kom som flyktingar från Tjeckoslovakien 1969.
-Jag kan inte mycket tjeckiska, men nu när pappa är borta är jag nog den i familjen som kan mest.

De lärde sig att förstå härjedalska av Anna och Bror Åslund. Bror Åslunds morbror var Albert Eriksson som hade affären i Storsjö. Storsjös poet Kjells-John var Anna Åslunds storebror.
– Jag brukade cykla från Öste till Kjells-Jon och titta på Wimbledon-tennis för han hade färg-TV, berättar Martin. Kjells-Jon berättade många intressanta historier om sitt liv som rallare.

Släktgården på Öste förföll pga. av ett arvskifte som inte löstes. Istället fick Martin och hans syskon tillgång till en stuga efter Kjells-John som ligger där elljusspåret startar. Den hade Inger Kanka fått av Kjells-John och hans bror Karl.

-Mina barn älskar Storsjö! Vi åker mycket skoter och gillar att fiska. De är uppväxta med en pappa som sätter dem i en bil och åker 60 mil nästan varje månad.

I höstas 2016 fick de möjlighet att köpa sportstugan vid Öste så nu är de tillbaka där de började.
– Jag har målat vitt på träpanelerna i huset, berättar Martin. Lasse Wagenius ska hjälpa mig att lyfta ett av husen. Jag älskar att hålla på. Jag har gått i min pappas skola och av honom har jag lärt mig att bygga altaner och mecka med bilar och skotrar.

Martin berättar att hans syster Susanne blev inspirerad av livet med kossorna på Nordsätern där hon i sin ungdom fick vara fäbodjänta och att hon numera har en egen hästgård.

Martin hittar bra runt Storsjö.
-Jag har aldrig karta när jag rör mig runt Storsjö. Favoritleden är upp till Storådörren dit jag ofta går.

Han kan inte komma på en plats som är vackrare.
-Du har sjön, fjällen och skogen! Man har också mycket historia här och det är något som svetsar ihop en.

Det är i Storsjö Martin vill vara och han hoppas att hans barn kommer att ha samma längtan till Storsjö som han själv har haft.
-I Storsjö har jag investerat mycket i min ålderdom.

Hans barn vill att han skaffar wi-fi. Men Martin tycker att det att en sån bra 4G-täckning så det funkar ändå.
-Här ska vi fiska och vandra i fjällen. Det var jätteviktigt att min sambo Ylva gillar fjällivet. Så nu är det perfekt för hon älskar också Storsjö.

Kategori: