Lykke och Orest har hittat sin dröm i Storsjö

oktober, 2019

Lykke är född nära skogen på Nordjylland i Danmark men flyttade som 17-åring ett år till Nicaragua där hon gick i skolan. Sedan efter gymnasiet i Köpenhamn gick hon vidare till en fotoskola och sedan kom hon in på Kungliga Danska Konstakademin. Hon har en 6-årig högskoleutbildning som bildkonstnär och har en s.k. MFA , Master of Fine Art, och har en inriktning mot fotografi.

Många av Lykkes foton och konst finns att se på hennes hemsida: https://www.lykkeandersen.dk/

När Lykke 2002 åkte till Tjernobyl i Ukraina för att fotografera så träffade hon Orest på en vandring i bergen i Karpaterna. Orest var en av de få som kunde prata engelska och de höll kontakt. Sedan glömde Lykke bort vad Orest hette och trodde att han hette Otis när hon skrev till honom.
– När han svarade att han hette Orest så skrev jag tillbaka att; Nu heter du Otis! skrattar Lykke. Efter ett år blev vi tillsammans och nu har det gått 17 år. Nu kallar alla vänner honom för Otis.

Orest Andersen är född i östra Ukraina. Som liten bodde han några år i Sibirien där hans mamma kommer ifrån.
– Naturen där liknar faktiskt naturen här, menar Orest. Storsjö påminner mig om min barndom.

Han utbildade sig till ingenjör inom geofysik och arbetade senast inom oljeindustrin på företaget Maersk Oil med att processa data från fältet med bl.a. 3D-modelering så att geologer kunde förstå vilka fyndigheter man hittat.
När han flyttade till Danmark lärde han sig fort att prata danska tack vare kärleken till Lykke och den språkkurs han gick i Köpenhamn. På Maersk Oil var företagsspråket engelska.

Lykke och Orest bodde i en fin lägenhet i Köpenhamn och Lykke jobbade som bildkonstnär, på konstmuseum för franska impressionister och senare på designmuseum och Orest jobbade hela dagarna på kontor framför en dataskärm på Maersk Oil. De började längta efter något annat.
– Vi har rest och vandrat tillsammans på våra semestrar och länge pratat om att vi ville flytta ut till skogen och bo så här, berättar Lykke.

När Orest bestämde sig för att sluta inom oljebranschen och jobba med något mer miljövänligt så var det inte så lätt att få något nytt jobb när han sa upp sig för två år sedan.
– Då började vi att titta på om vi kunde flytta till Sverige. Vi hade varit och vandrat i Sarek och paddlat mycket i Dalsland.

De fick tips om två hus de kunde få hyra; ett i Dalsland och ett i Storsjö. Fast de tyckte huset i Dalsland var jättefint var det ändå för nära Åmål och lite för likt Danmark.  Förra hösten i september åkte de och tittade på huset i Storsjö som ligger granne med Kolovik. Trots att huset kanske inte var exakt vad de letade efter så kände de att de ville stanna här.
– Det låg på ett underbart ställe och det här kändes som något helt annat. Snö och vinter som man mindes när man var barn. Det var naturen här som gjorde att vi ville stanna.

De sålde lägenheten i Köpenhamn och flyttade hit i november förra året. Deras hundar som är av rasen borzoi (rysk vinthund) var unghundar då, den ena Zarwoe var 1 år och den andra Láska var bara en valp.
Mörkret i november i Storsjö skrämde inte Lykke och Orest.
– Eftersom vi jobbar tillsammans hemma så kan vi gå ut på dagarna när det är sol och inte som i Köpenhamn åka till jobbet i mörker och komma hem när det är svart igen. Här är vi ute så mycket som möjligt.

Storsjö är det vackraste ställe som de någonsin sett och de bestämde sig efter första vintern att de skulle hitta ett ställe som de kunde köpa.
– Efter ett halvår i Storsjö kom vi på att vi inte längtade tillbaka till Köpenhamn. Det var även väldigt snälla människor här som har välkomnat oss och bjudit in oss i byn. Att vi kände oss inkluderade gjorde att vi ville stanna här.

En fråga som många ställer sig är hur de ska kunna försörja sig på Lövnäset i Storsjö.
– Vi håller på att investera i vår framtid, menar Orest.

På Instagram där de fotograferar sina hundar har de nästan 25 000 följare som imponeras av deras vackra bilder om livet med hundarna i Storsjö och i den vackra naturen. Kontot heter @zarwoe.oligarch. Det är vad man idag kallar för att vara ”Influencers” och företag betalar för att man visar deras produkter.
– Hundarna tjänar faktiskt in sina egna pengar! 

De gör också reklam för olika produkter bl.a. varma bra jackor som de verkligen kan rekommendera när man bor i ett kallt område som Storsjö. https://www.non-stoppolar.com/ (Om man skriver koden ”zarwoe” får man 10 % rabatt)

De gör inte reklam för vad som helst utan väljer de produkter som de kan stå för.
– Vi säger bara ja till det som vi själva använder, säger Lykke.

När de hörde att Lövnäset kanske skulle vara till salu tog de kontakt med de förra ägarna, Jan och Hege Lundkvist, som är en norsk familj som använde Lövnäset som sommarstuga. De blev inbjudna till Lövnäset och de var intresserade att sälja det till Lykke och Orest.
– När vi såg stället blev vi helt förälskade! Om vi skulle köpa något i hela världen så måste det vara detta ställe!

På Lövnäset finns ingen el eller vatten indragen för året-runt-boende. Det finns ett diesel-aggregat, solceller och vatten som pumpas från sjön.
– Vi har kvar huset som vi hyr i byn och kommer stanna på Lövnäset fram till november då det blir för kallt.

De har planer för de två husen på Lövnäset. De vill gärna hyra ut det ena till konstnärer, författare eller musiker som behöver ett lugnt ställe för att få inspiration och få ro att arbeta med sina projekt. De har redan fått folk som blivit intresserade.
– Vi planerar att investera i att dra hit el och vatten. Men först måste vi hitta bra jobb som gör att vi får in pengar så att vi får låna pengar.

Både Orest och Lykke producerar videos på nätet med drönare som filmar den vackra omgivningen i området. De kan hjälpa mindre företag runt om i Härjedalen att skapa hemsidor med bilder och filmer som presenterar sina verksamheter.
– Vi gör enkla hemsidor som inte behöver kosta så mycket, berättar Orest. Det är många företag och personer som betalar alldeles för mycket till s.k. professionella byråer.

När Lykke och Orest bodde i Danmark var de båda vegetarianer. När de kom hit till Storsjö fick de presenter i form av älgkött.
– Otis blev väldigt glad, berättar Lykke. Här får jag lära mig att fermentera grönsaker och hitta använda kål istället för sallad.

De funderar nu på att lära sig att fiska, börja odla potatis och skaffa höns. De fick både båt, kanot, cyklar och en traktor när de tog över Lövnäset. Men de har ännu ingen skoter.
– Vi har använt alla våra pengar till att köpa huset så vi får åka skidor över isen eller hyra en skoter i år.

De problem som de nu ser framför sig ser de som spännande utmaningar.
– Det viktiga är att det inte kommer en massa turister till Storsjö. Det får komma turister om de respekterar naturen, menar Lykke. De kan inte bara köra vattenskotrar eller vattenskidor utan måste låta denna plats vara så unik med lugnet och naturen.

Både Lykke och Orest tror att det finns många människor som dom som längtar från storstan och vill vara i denna unika natur.
– Vi har flera som skrivit till oss på Instagram och vill flytta hit och bo här.

Deras resa från Köpenhamn till Storsjö kan man också följa på deras egen blogg: https://petros.dk/en/introduction/
Nu håller de på att skapa en ny hemsida: https://biglakemedia.se/

Vill man stödja och bidra till Storsjös utveckling kan man sätta in pengar till Storsjö byalag som har Swishnr 1231072891 och bankgironr 5306-2840.

Kategori: