Lorentz kamp för utvecklingen i byn

oktober, 2016

1971 flyttade Lorentz Svensson som 22-åring tio mil från Klövsjö i Jämtland till Storsjö Kapell. Tillsammans med sin sambo Birgitta Eriksson startade de ett jordbruk med 10-12 mjölkkor på Birgittas föräldragård Västhögen mitt i byn.

Fem år senare sålde de korna och köpte en besättning med getter. De blev en getfarm med 60 mjölkgetter.
– Det var enormt mycket jobb, berättar Lorenz i programmet. Men det var ändå ganska roligt och lärorikt.
Han klev upp varje dag vid 4-tiden och ställde iordning ett kok med getmjölk som var igång och börja koka ner vid 7-tiden. Ett kok på 90 liter till kl. 10 på morgonen och sedan satte de igång och mjölka. På eftermiddagen kokade de en till gryta med getost. Sammanlagt blev det 180 liter per dag.

Efter fem år sålde de getterna och började ett nytt liv.
– Vi funderade om vi kunde hitta någon annan verksamhet och börja tillverka något, säger Lorentz.
Med hjälp av kommunen fick de kontakt med en man som ville starta tillverkning av färdskrivarkort i Jämtlands län. Lorentz satsade och byggde upp en verksamhet med 15 anställda från början. De utvecklade tillverkningen av korten och drev företaget i 26 år. De positiva effekterna blev att man fick bygga nya bostäder i byn.
– Vi hade väldigt bra kontakter nere på kommunen på den tiden och det fanns en vilja från kommunens sida att hjälpa till maximalt för att underlätta för igångsättning av olika verksamheter, menar Lorentz.

I samtal med kommunens representanter från olika partier föreslog Lorentz att man skulle bygga en fiskecamp i Storsjö Kapell. Kommunen hade då pengar som de ville satsa på byutvecklingsprojekt.
Tillsammans med Per Thure Åslund från byn letade man fram lämplig mark som kommunen kunde köpa ut. 1984 startade man bygget av den fiskecamp som finns i Storsjö idag och gjorde upphandling av småstugor.
Kommunen stod för riskkapitalet och drev den i början i egen regi med arrendatorer.
I programmet berättar Lorentz om hur det gick till när Bo-Göran Lund som i dag driver Storsjö Fiskecamp tog över verksamheten.

Lorentz berättar också hur han startade en fiskeodling med 30 ton fisk i Storsjö och hur han jobbade stenhårt 6 år för att få kommunen att bygga ett ordentligt äldreboende i byn.

– Vi ska ju ha lika stor rätt att ha ett rimligt avstånd till ett äldreboende här som på alla andra ställen, menar Lorentz. Vi ska inte behöva åka 10-15 mil för att komma till ett äldreboende.

Lorentz menar att det måste finnas ett klimat i botten från regeringsnivå till kommunalnivå att ge landsbygden och byar som Storsjö ett kraftigt stöd om man ska få byn att överleva.

Kategori: