Fisket är viktigt för Storsjö!

juli, 2018
Staffan Brandelius är född i en liten by som heter Ljungå i Bräcke kommun, ett brukssamhälle i östra Jämtland på gränsen till Medelpad. Hans far och farfar jobbade på SCA och alla i byn jobbade i skogen så det var naturligt för Staffan att välja skogsbanan och gå skogsutbildningen i Bispgården.

När han var klar med studierna 1971, vikarierade han på olika ställen fram till 1975, då han fick fast anställning på SCA och Åsarna skogsförvaltning. 1976 och fram till 2000 arbetade han i Åsarnas distrikt från Skålan/Klövsjö upp till Storsjö/Ljungdalen. Från 1981 var hans titel arbetsområdeschef och han basade över avverkning, skogsvård och allt som hör till skogsbruket. Från år 2000 blev han vägansvarig för att planera och bygga nya skogsbilvägar och rusta upp gamla vägar för halva Jämtland.

– Jag började praktisera i skogen när jag var 15 år, berättar Staffan. Det var under den brytningstiden då det började att komma maskiner. Från början fanns det manuell huggning som var kvar till början på 90-talet men sen blev det helt mekaniserat. Det är ju en våldsam utveckling som man sett. Idag är det mycket färre aom jobbar i skogen med att avverka de volymer vi har idag.

Att han bosatte sig i Svenstavik berodde på att han sökte bevakningstjänst i Åsarna. Kontoret hade han hemma där han planerade för avverkning och skogsvård. Från början gick 70-80 procent av tiden åt till att vara ute i skogen. Sedan blev det tvärtom och mer av tiden blev kontorsjobb.
– Mycket har förändrats i skogen under de här åren. Idag tar man mycket mer naturvårdshänsyn, menar Staffan. Men det har varit ett perfekt jobb att få röra sig ute i skog och mark.

1965 köpte SCA (Svenska Cellulosa AB) skogen från Wifstavarfs AB som ägde mycket skog runt Storsjö. Här uppe är det bra skog, det är tätare virke här där det växer långsammare. Förr fick man som anställd ta björkved. Idag har man inga förmåner. Även björken är intressant för massaved. Idag är SCA Europas största ägare av skogsmark. Man har 2,6 miljoner hektar i norra Sverige från Ljungans dalgång och norrut. Det är SCA som har jakträttigheterna runt om Storsjö.
– Men som anställd fick man inga förmåner mer än jaktkortet värt några hundralappar, skrattar Staffan.

SCA har också 86 % av ägandet i fiskevårdsområdet. När Staffan gick i pension för åtta år sedan blev han ordförande i Fiskevårdsföreningen. Han är dessutom ordförande för Puttenvägen och Tossåsvägen. När han är i Storsjö bor han i Vidar Liljemarks koja och har en husvagn på hans tomt.

Styrelsens uppdrag i FVO är att förvalta fiskevårdsområdet så att det ger pengar och går ihop. De köper fisk och sätter ut och sedan har de satsat på en brygga för funktionshindrade i Västra Rotsjön.
– Nu håller vi på att planera en till brygga för funktionshindrade så de kan fiska i strömmande vatten i Skärkån. Vi ska få till flugfiske dit rullstolar kan nå fram.

FVO:t samarbetar också mycket med Storsjö Fiskecamp, som är ett nav för fisket här. De sköter om renhållning, uthyrning av båtar, fiskeguidning fiketillsyn, fiskekortsförsäljning mm.
Storsjö FVO är ett av Jämtlands läns största områden med 50 sjöar och två mil vilda strömmar och här får man mycket harr och öring.
– Gädda har nu kommit i ropet, men den har vi inte planterat utan finns här naturligt. Att den smakar så bra beror på att det är så bra vatten här. Själv gillar jag mest att fiska i strömmande vatten och att pimpla på vårvintern.

Staffan är bortskämd med öring och röding. Varför det inte blir så mycket napp på pimpeltävlingen kan inte Staffan svara på om det beror på tur eller skicklighet.
– Det är sällan bra fiske runt påsk då fisketävlingen pågår. Men det finns de som är skickliga och alltid får napp.

På stämman för Storsjö fiskevårdsområde är det bara fiskerättsägare som har rösträtt. Som representant för SCA s har Staffan bara en röst trots att SCA äger 86 % av området. Men i styrelsen kan man välja in de som inte är fiskerättsägare, men de besitter inte rösträtt.

Fiskekort kostar 100 kr per dag och ett årskort kostar 800 kr. De flesta köper 1-dagkort, 3-dagarskort eller 7-dagarskort.
De kan beställas på nätet eller kan köpas på Fiskecampen, Handlarn i Storsjö, Ljungdalen, Börtnan, Åsarna Tempo och på OK Svenstavik.
https://www.fiskekort.se/storsjo/

– Det är svårt att ta betalt ordentligt. Men vi går runt och kan investera och har råd att göra de investeringar som vi planerat.

Staffan gillar också att resa. Han har varit på Java i Indonesien, Nya Zeeland, Australien och i British Columbia i Kanada. Har gillar även att åka på vandringsresort.ex. till Alperna och Madeira. Runt Storsjö hittar Staffann väl på varenda skogsbilväg runt byn.
– Om man ska vandra i Storsjö rekommenderar jag att gå upp till Lillvålen och Högrensvålen. Det är en gammal fäbodväg på 5 kilometer där man har den finaste utsikten.
(Här är en beskrivning om vägen på Storsjöbor.se)

Staffan tycker att det bästa med Storsjö är alla naturupplevelserna på och runt sjön.
– Och det är väldigt trivsamma människor här. Jag har lyckats komma överens med dom hittills, ler Staffan. Det är därför man tycker att det är roligt att vara här. Sedan uppskattar man att det finns ett bra och varierande fiske, det finns ju åar, stor sjö, liten bäck och tjärnar.

Hur ska Storsjö utvecklas nu när skogen inte ger jobb?
– Jag vet inte om fiskodling kan löna sig. Det går ju bra i Börtnan där det också finns bra vattenkvalité. Det skulle behövas någon innovatör som vill satsa och anställa. Elektronikfirmor kan ju etablera sig i Storsjö, när det snart finns bra bredband. Exempel finns i Gäddede på ett elektronikföretag som arbetar över hela europa. Här finns ju livskvalitén!

Kategori: