Ett hopp för framtiden!

mars, 2019

Janne Lundström, snart 39 år, är pappa till Ebba Åslund – den yngsta invånaren i Storsjö Kapell – som i januari 2019 var 6 månader.

Janne är född i en liten by i södra Dalarna som heter Snöån och som ligger utanför Ludvika. Han gick i byskola upp till sjätte klass och gick sedan i Ludvika på högstadiet. Han valde att gå på Industritekniska programmet på gymnasiet med inriktning skärande/bearbetning där man lär sig datastyrd svarvning och fräsning och kan bli NC-operatör.
– Det var ingen status att gå den utbildningen trots att man fick jobb direkt. Jag hade jobb innan jag slutade skolan, berättar Janne.

Janne ångrar att han överhuvudtaget gick på gymnasiet. Han ser det som bortkastad tid.
– Jag skulle börjat jobba direkt efter nian, menar Janne. Då hade jag lärt mig ännu mer. Man lär sig mer i verkliga livet än på en skola. Men jag har fått bra utbildning på ställen där jag jobbat.

Han började att jobba några år på Morgårdshammars Verkstäder, ett gammalt företag i Smedjebacken som tillverkar allt möjligt bland annat produkter till stålindustrin.
– Men sedan stod jag inte ut att vara inlåst på en fabrik så jag slutade och började jobba på järnvägen. Där är jag kvar än.

Han har hunnit med att jobba med det mesta inom järnvägen och idag är han mest konsult och jobbar åt Trafikverket som äger och förvaltar spåren i Sverige. Han har två egna företag JELU AB och Anno 1698 AB.

Det var kärleken till Johanna som fick Janne att flytta till Storsjö.
– Allt är skoterns fel, skrattar Janne. Jag har alltid tyckt om att köra skoter och hade en kompis som hade stuga i Skärkdalen och då var den ”någon” här i byn som ville vara med och leka och på den vägen är det.

Temperatur eller mörker har ingen betydelse för Janne. Det är snömängden som räknas och det var därför Storsjö och fjällvärlden här lockade.

Janne fick även hit sin kompis Mats Lundberg från Dalarna som också hittade sin kärlek i Storsjö. Mats bor nu tillsammans med Elin Åslund på gården Mon.
– Det är livskvalité att bo här, menar Janne. Jag tror att anledningen att både jag och Mats flyttade hit är att vi som kommer från små byar tycker om att vara ute. Vi behöver inte ha tusen affärer i närheten. Det kanske inte så lätt att flytta hit om man bott i en storstad i hela sitt liv. Och det är ju ett toppenställe även för små barn!

Numera jobbar Janne mest hemifrån. Han håller på med planering för maskiner som åker runt och slipar järnvägsräls. Han har själv ”lite” maskiner som en mini-grävare, lastmaskin och lite annat.
– Jag tycker om maskiner och det är bra att ha många ben att stå på. Det är ju inte alltid att jag har jobb på järnvägen även om järnvägen är min huvudsyssla.

Det svåraste för Janne och Johanna var att hitta någonstans att bo i Storsjö trots att det finns många hus som står tomma och inte används. Idag hyr de ett hus i Lunds av handlarn Hans-Ove.
– Vi har frågat flera stycken om de kan tänka sig att sälja. Men många hus har flera ägare efter arvsskiften och de kanske tror att de inte får så mycket för husen om de säljer.

Janne tror att det finns många som skulle flytta till Storsjö om fler hus och tomter kom ut på försäljning. Han tror att det löser sig med jobb.
– Vill man bo här på riktigt så löser folk det. För oss funkar det. Johanna är mammaledig och jag har mitt jobb med mig. Det finns fler än jag som kan tänka sig att ligga borta på jobb. Jag vet ju ingen i den här byn som är arbetslös. Vill man jobba så finns det jobb speciellt om man kan tänka hålla på med allt möjligt. Men man bör vara lite händig.

Janne träffar många i sitt jobb där det inte spelar någon roll var man bor. Man har ett jobb som gör att man tvingas pendla eller jobba borta.
– Då spelar det ju ingen roll att man bor i centrala Stockholm när man ändå måste jobba i Göteborg. Då kan man ju välja ett bättre ställe att bo på som här.

Janne och Johanna skaffade även en hundvalp, en finsk spets, när Ebba föddes.
– Det är lika bra att köra allt på en gång, skrattar Janne. Men det går väldigt bra.

Nu planerar de att ta med Ebba på skoter- och skidfärder under vårvintern. Det finns en pulka i släkten
När Janne själv är ute med skotern så åker han inte så mycket på rösade leder om han får välja.
– Vi tycker om att åka och köra i lössnö. Förut kunde vi åka 50 mil på en dag. Men man måste ju ha koll på vad man gör. Man kan inte bara åka ut på måfå om man inte kan området.

Nu när Janne har hittat sin kärlek så har han fortfarande lite fler drömmar.
– Jag skulle behöva ett stort garage! Jag har lite för mycket grejer som jag saknar i det hus jag bodde förut i Dalarna. Jag saknar min verkstad som jag hade i källaren där. Jag tycker om att laga och fixa och är lite förtjust i svarvar och fräsar och sånt.

De senaste åren har det varit en bra inflyttning till Storsjö.
– När Marléne Åslund tog kort på oss så tror jag att vi var 11 nyinflyttade under 40 år.

Den pågående fiberutbyggnaden tror Janne också kan göra att fler väljer att bosätta sig i byn.
– Många kan då välja att jobba på distans. Men det gäller ju framförallt att få folk att sälja de tomma husen. Jag tror att det finns ett växande intresse. Flyttar det hit en eller två så ser ju folk att det går. Flyttar det hit fem familjer så skapar det arbeten. Jag tror det finns mycket att utveckla i byn. Vill man så går det!

Kategori: