Det är i Storsjö Johanna vill bo och skapa familj

januari, 2017

Det är i Storsjö Johanna vill bo och skapa familj – Poddradion Storsjö Kapell

Johanna Åslund är dotter till Eva och Tage Åslund i Storsjö och tycker själv att hon har haft en mycket bra och trygg uppväxt i byn. Hon gick på förskolan i Storsjö där hennes farmor Karin var barnskötare. Där fick de prova på att göra många sysslor från förr som att karda ull, göra vispar av trädtoppar, kärna smör, ysta ost och mycket annat.

Hon gick klass 1-6 i Ljungdalen tillsammans med Emil Moén som var det enda som var jämnårig med henne i byn. Medan de flesta valde att gå i Svenstavik på högstadiet så valde Johanna att gå i Funäsdalen där hennes morfar bodde. Hos honom bodde hon under veckorna och fick skolskjuts till och från Mittådalen på måndagar och fredagar.

– Det var kul att bo hos morfar. Det var nog värre för mamma och pappa som saknade mig när jag sov borta, skrattar Johanna.

När hon började gymnasiet valde hon att gå en linje med inriktning samhälle/internationell i Östersund eftersom hon ville ut och resa och se världen och gillade engelska. Hon delade lägenhet med en kompis. Det som var jobbigast var nog maten.

– Jag åt rostat bröd och drack te i tre år, berättar Johanna.

Efter gymnasiet började hon jobba på OK i Hede, i en barnklädesaffär och på en städfirma. Sedan jobbade hon på kronofogden i Östersund i fem år och åkte sedan runt lite. Bland annat var hon en sväng i Sydafrika och tog hand om vanvårdade hundar, vilket hon tyckte var ett fantastiskt jobb.

Nu har hon träffat sin pojkvän Janne från Dalarna. Honom träffade hon i Storsjö när han var här och körde skoter.

– Han är lika förtjust i Storsjö som jag är och letade efter hus här redan innan vi träffades.

Nu jobbar hon som skoladministratör i Dalarna och bor i den byn som Janne kommer ifrån. De vill båda flytta till Storsjö så snart som möjligt. Problemet är att hitta ett lämpligt hus som är till salu.

De åker hit varje helg fast det tar över fem timmar att åka de 40-45 milen från Dalarna.

– Det är ju här vi vill vara! Här kan man göra precis allt; fiska, fjällvandra och vara ute på släktens holme i sjön. Det är här friheten finns! Det är bara att gå utanför huset och uppleva ren livskvalitet.

Johanna har tagit jägarexamen och älskar att vara ute i skogen. Drömmen är att skaffa barn och bilda familj här i Storsjö.

– Kanske inte skaffa 10 barn, skrattar Johanna, men det behövs fler barn om byn ska överleva.

Bredband och att kunna jobba på distans ser Johanna som en möjlighet i framtiden.

– Det måste gå. Jag vill helst inte pendla utan bo och jobba här.

Johanna vet många fler som vill bo och jobba i Storsjö, men det är jobb och bostäder det hänger på. I framtiden hoppas hon att fler flyttar hit och att affären och Fiskecampen kommer att finnas kvar.

– Det är fantastiskt när vi sitter på Fiskecampen och träffas över generationsgränserna, menar Johanna.

Det är viktigt för henne att hon har sin släkt omkring sig. Hennes faster Marlene Åslund har skapat en mycket uppskattad Facebook-grupp som skapat en bra vi-känsla i byn de senaste åren.

– Det betyder väldigt mycket för mig att ha min släkt här. De är mina idoler!

Kategori: