Den lyckligaste tiden i mitt liv var i Storsjö

augusti, 2017

Carl-Erik Sahlberg är en av Sveriges mest kända präster. Han är mest känd för att ha byggt upp en omfattande social verksamhet i Klara kyrka i Stockholm och frälst många uteliggare, narkomaner och prostituerade. Men han började sin prästgärning i Storsjö Kapell när han var 23 år och berättar i detta program om den tid som han anser är den lyckligaste tiden i sitt liv.

Numera bor han i Tanzania men är på resa genom Sverige i augusti 2017 där Ann Sandin-Lindgren träffar honom utanför Klara kyrka.

– Jag var präst här i Klara kyrka i 24 år fram till pensioneringen för fem år sedan. Jag prästvigdes 1968 och fick min första tjänst i Storsjö Kapell, berättar Carl-Erik.

I Tanzania, där han och hans fru bor idag, jobbar de med 150 föräldralösa barn som får hjälp med allt i livet upp till 18-års åldern. Det är i Tanzania han vill stanna och leva i resten av sitt liv.

Han föddes i Hammerdal norr om Östersund och växte upp i Hedeviken i Härjedalen. Han minns mycket bra när han som 23-åring kom till Storsjö på sin första prästtjänst.
– Jag kom åkande med min Renault R8 fullpackade med grejer och tyckte att jag aldrig kom fram. Jag trodde att jag hade kört fel. När jag äntligen kom fram till Storsjö hjälpte mig Gerda Eriksson att peka ut prästgården.

Linnea Östlund och Georg Loo som var kyrkvärdar mötte Carl-Erik och bjöd på kaffe när han kom fram.
– Jag trivdes så bra i Storsjö så jag vågade ringa till domkapitlet i Härnösand och sa att jag ville vara kvar i Storsjö.

Det var 532 församlingsmedlemmar i de fem byarna Skärkdalen, Ljungdalen, Tossåsen, Storsjö och Beten.
– På den första gudstjänsten kanske det kom 30 personer men det ökade så sedan var det över 50 i snitt på en söndag. Ett år var vi i snitt 57 och då låg vi procentuellt högst i Härnösands stift.

Carl-Erik mamma flyttade till Storsjö och bodde i prästgården och skötte hushållet. Hon kallades för prästmor av byborna.
– Jag var ju väldigt mycket ute bland folket. Jag skapade bland annat ett fotbollslag KFUM Storsjö för juniorerna.

Det var Carl-Erik som efter prästen Söderholm gav ut en liten skrift 1969-1975 där han berättade om vad som hände i byn och vilka som hade konfirmerats, gift sig, fötts och dött.

– När jag ser tillbaka på mitt liv nu när jag är 71 år så kan jag säga att det nog var min lyckligaste tid i livet. Dom var så snälla! Och gick i kyrkan. Och var så vänliga mot mig. Ställde aldrig till några problem för mig. Det var väldigt lite fylla och bråk i byn.

Carl-Erik och hans mor trivdes så bra att de skaffade en egen gård på Getnäset mitt i Ljungan mellan Putten och fastlandet där hans mor kunde bo. Den hade han sedan i 30 år.
– Jag åkte upp till Storsjö varje sommar med min familj eller några från Klara kyrka. Men det är svårt att ha en gård i Storsjö när man bor i Tanzania, så jag skänkte bort den.

På senare år när han besökt Storsjö har han stannat till hos sina tidigare grannar Aina och Erland Lööv, Stig och Lilly Pålsson och Edit Loo.

Carl-Erik berättar i programmet om några minnen han särskilt kommer ihåg. När han fick ge dödsbud till en samefamilj, när han vigde skidvärldsmästaren Lars-Göran Åslund och hans Carina, söndagsskolan med alla barn, konfirmationerna,

Han menar konstigt nog att han var en dålig präst i Storsjö.
– Jag var för oerfaren. Jag hade då ingen bra modell för hembesök, sjukbesök och sorgebesök. För jag gjorde väldigt många hembesök och var hemma i alla hem utom ett men jag tycker att jag gjorde så taffliga besök. Jag tänkte inte på att man kunde ha en andakt, be tillsammans eller sjunga en psalm. Jag var bara medmänniska istället för präst.

På slutet tycker han att han blev bättre med åren och berättar mycket rörande om hur han lyckades frälsa skogsarbetaren Gustav Moens fru Ragnhild med en kram.

Efter att Carl-Erik slutade som präst i Storsjö kom ett ämbetsbiträde som hette Gradin från Kramfors och sedan kom prästen Harry Lagerbrink och efter honom Peder Hartvig.

– Jag är glad om man i Storsjö minns mig.

Kategori: