Bo-Göran satsar stort på turismen i Storsjö

juni, 2019

Bo-Göran Lund som bor i Ljungdalen är den som driver den största turistsatsningen i Storsjö nämligen ”Storsjö Fjällturism och Fiskecamp” som är en stor välbesökt stugby som har en restaurang med fullständiga rättigheter.
– Vi har fullt med aktiviteter men det viktiga för turismen är förstås att det finns boende och restaurang, säger Bo-Göran.

Han är även ordförande i Storsjö byalag och tog över efter Tycho Loo i samband med den sista striden om Sölvbacka strömmar 1995-1996.
– Jo, jag engagerade mig jättehårt i de stridigheter som var då, berättar Bo-Göran.

Först var det den klassiska första striden om utbyggnaden av Sölvbacka strömmar som avgjordes 1980 när man sa nej med en enda rösts övervikt i riksdagen. Då var det Tycho Loo, Lorentz Svensson och andra som gjorde ett jättejobb för att påverka beslutet. Sedan tog staten över fallrättigheterna för Sölvbacka och ägde dom och då blev det lugnt ett par år.
1994 fick Bergs kommun för sig att de skulle köpa fallrättigheterna för att bygga kraftverk och då kom den andra striden och den avgjordes 1996 då staten sa nej till att sälja.
– Sedan dess har det bildats naturreservat så man borde inte kunna försöka bygga ut igen, hoppas Bo-Göran. Sölvbacka strömmar har varit otroligt viktigt för oss. Jag är förstås lika intresserad och bekymrad över all naturvård och naturförstörelse men fisket är ju det som vi är beroende av mest när vi är en fiskecamp.

Om man hade byggt ett kraftverk vid Sölvbacka skulle vattnet ledas i en lång tunnel och släppts ut några kilometer längre ner i Flåsjön istället för att vattnet skulle strömma ner i Sölvbacka strömmar.
– Då skulle man kanske få en medeltappning på 2-4 kubik i timmen. I förgår, berättar Bo-Göran, var det 140 kubik som rann. Man skulle alltså göra om en stor levande älv till ett litet dike.

Bo-Göran Lund är född i Pajala uppe i Tornedalen. Byarna som hans föräldrar kommer ifrån heter Tärendö och Nuoksujärvi.
– Så älvmiljön med Torneälven, Kalixälven och Tärendöälven är något jag växt upp med och som jag fortfarande håller kontakt med.

Familjen flyttade sen när han var 3-4 år till en liten by utanför Flen i Sörmland som heter Mellösa.
– Jag brukar säga att när jag flyttade hit till Storsjö sen var det som att jag flyttade halvvägs hem, skrattar Bo-Göran.

Som ung var Bo-Göran intresserad av natur och biologi och utbildade sig på Göteborgs Universitet till fiskerikonsulent.
– Då sneglade jag norrut och kom först till Östersund och fick ett projektarbete på Länsstyrelsens fiskerienhet.

Innan dess hade han varit ute och rest och fiskat i Nya Zeeland 1986 där de hade och har jättebra fiske med regnbåge och öring. Han var även i norra Kenya i Afrika och fiskade nilabborre i Turkanasjön
– Då fick jag idén att det måste gå att utveckla fisketurismen i Sverige som i Nya Zeeland där det var jättestort.

När Storsjö Stugby (som det hette då) blev ledigt 1993, blev Bo-Göran intresserad att ta över den från den ekonomiska föreningen i byn som drev den då.
– Jag hade varit här en gång tidigare och märkt öring och satt ut i Storsjön. Jag minns att jag tänkte när jag åkte ner i byn att det här var ett av de absolut finaste ställen jag varit på bland de 15 olika ställen jag hade varit runt på i länet.

Tillsammans med några kompisar bestämde han sig innan han ens fyllt 30 år för att arrendera stugbyn och startade då ett handelsbolag.
– Mina kompisar hoppade av efter ett tag. Det var ju inte så lönsamt från start så jag som var ungkarl kunde bo i en av stugorna och jobba precis hela tiden och jag tyckte att ALLTING var så roligt!

Han gick en starta-eget-kurs och fick ett starta-eget-bidrag och lärde sig bokföring och annat som behövdes. Efter ett år ville kommunen sälja campen och Bo-Göran var en av tre intresserade och var den enda spekulanten som ville driva den och skapa arbetstillfällen.
– Då fick jag köpa den och det var ju positivt! Jag tog ett lån men sedan gick det bara ett år så ville ju kommunalrådet bygga ut Sölvbacka strömmar.

Bo-Göran blev jättepaff och försökte förklara att om man skulle satsa på fisketurism då kan man väl inte förstöra det största och bästa fiskevattnet som är dragplåstret i hela området!
– Då tog vi fajt igen! Jag, Tycko Loo och Olof Johansson från Tossåsens sameby fick åka ner till riksdagen i Stockholm och prata en halvtimma var inför bostadsutskottet. Det var en upplevelse!

Utskottet åkte sedan upp med buss och gjorde ett besök och då var det möte på bygdegården. Kommunalrådet och de som ville bygga ut fick förklara varför de ville bygga ut och sedan fick Bo-Göran och andra förklara vilka konsekvenserna skulle bli för byn. De skrev många skrivelser och kontaktade natur- och miljöorganisationerna som fanns. Sedan kom beslutet 1996 och riksdagen sa slutligen nej till utbyggnaden.
– Det gick ju bra! Så det blev en väldigt positiv upplevelse och en rolig process!

Bo-Göran träffade sin fru Britt och bosatte sig i Ljungdalen. Det var inget problem att bli accepterad i byarna.
– Jag har alltid varit så att jag gillar att göra saker och jobba med saker och då är det lätt att komma in i gemenskapen.

Han har sen dess byggt om och byggt till. Från början var det en enkel restaurang som de gjorde om med PUB och fullständiga rättigheter.
– Det är ju viktigt för omsättningen att man har allting.

Fiskecampen är öppen i två perioder per år. Sommarperioden är från maj till september och vinterperioden är från början av januari och man stänger vanligtvis vid påsken.
– Maj går ju bort. Då är det varken sommar eller vinter och man kan inte lita på isarna.

Storsjö Fiskecamp har idag många olika varianter på stugor. Det finns 10 små campingstugor och ett äldre hus som fungerar som ett gruppboende med flera rum och ett gemensamhetsrum.
– Sedan har vi byggt till fem nya stugor med 4-7 bäddar med bra standard med egen dusch och toalett.

Från början var det inte många som hittade till Storsjö. Men sedan kom det fler och fler som uppskattade boendet med mat, restaurang och fiskeaktiviteter.
– Många kom tillbaka med kompisar så det växte hela tiden. Det spred sig från mun till mun. Jag hade knappt pengar att driva det här och ännu mindre till marknadsföring.

Det gick ändå bättre varje år och Bo-Göran kände att det gick framåt.
– Jag hade tanken från start att jag inte skulle ta så stora risker utan försöka bygga upp det långsamt. Bygga en stuga till och vänta några år och bygga en stuga till.

Nu har det gått 25 år och det har gått runt!
– Det har inte varit viktigt för mig att köpa dyra prylar utan jag har hållit mina kostnader väldigt låga varje år.

Idag finns det olika prisklasser för alla smaker och varianter. De billigaste stugorna kostar 2600 kr per vecka för fyra personer. Det finns även åtta elstolpar för husvagnar och camping för tält.
– Vi har nästan 3000 sålda fiskekort per dygn på ett år. De senaste åren har det varit nästan proppfullt från midsommar och hela juli.

För den som är intresserad att fiska går det att fiska i stort sett året runt. Flugfisket kommer igång efter midsommar när det blir varmare med insekter och mygg.
– Det som har påverkat mest de här senaste nio åren är att vi fick en sådan fin väg hit. Innan var det ju bara grusväg.

I Storsjö och Ljungdalen vill man nu att kommunen marknadsför detta som en av de vackraste fjällvägar men det verkar inte som kommunledningen i Svenstavik är så intresserade.
– De vill att vi ska ta våra gäster från Funäsdalen över Flatruet istället för från Svenstavik-Åsarna. Jag tror att de ser oss som någon form av konkurrenter till turismen där. Vi får kämpa på själva här uppe utan speciellt mycket stöd från kommunen

I år har Storsjö byalag satsat på att bygga en husvagnscamping vid bygdegården. Där finns det en fotbollsplan som stått tom, sopcontainrar och bygdegården som är jättefin har en källare med bastu, pingisrum och gym. Nu finns det ett nytt servicehus och man har åtta el-platser för husvagnar/husbilar.
– Det är flera som redan har bokat en plats. Vår tomt på fiskecampen börjar ju bli full under vissa perioder, menar Bo-Göran.

På Storsjö Fiskecamps hemsida kan man läsa om alla aktiviteter som man har. Man kan hyra båtar, kanoter, flytringar, cyklar och annat. Det finns också möjlighet att hyra en fiskeguide som visar var de bästa fiskevattnen finns.
– Det kanske tar en vecka annars för att hitta en bra plats men med en guide så kan han visa det på bara några timmar.

Kristian och Niklas som jobbar på fiskecampen har gått på Sportfiskeakademin i Forshoga och fått en bra utbildning i fiske och natur.
– De som jobbar här är väldigt fiskeintresserade. Och är de inte det, så blir dom annars det, skrattar Bo-Göran.

På Fiskecampen kommer även folk som är intresserade av fågelskådning och att fjällvandra. Man har även chans att få se bäver, örn och björn.
– Även om jag är utbildad fiskevårdare så är jag lika intresserad av naturen här. Från Flåsjön och uppströms vid Sölvbacka borde man göra ett stort reservat av hela den här dalgången ända upp mot Helagsfjället och försöka bevara den här naturen med björn, kungsörn och fisket som ett ekoturismområde, menar Bo-Göran.

Intresset för att vandra i fjällen och i naturen ökar hela tiden och det visar även räkningsstatistik på de som går lederna upp till Helags. Nu har man i Ljungdalens turistförening (som är gemensam för Storsjö och Ljungdalen) arbetat med ett ledprojekt och fått EU-pengar för att röja upp, märka och göra vandringslederna i Ljungdalsfjällen mer tillgängliga med spänger, rastplatser och även GPS-markera lederna.
– Det optimala är ju om folk som kommer hit kan göra lite olika grejer. En del gillar att fiska, andra tittar på fåglar eller vandrar och det är viktigt att man kan göra olika saker olika dagar och få flera naturupplevelser.

Marlene Åslund i Storsjö har också skapat en ny hemsida som heter storsjobor.se med text och bild på olika platser att besöka som har gjort att det är mycket lättare för ovana besökare att hitta guldställena runt byarna.
– Ja, det måste vara väldigt välordnat för att turisterna ska kunna hitta i naturen. Och det är kul att byarna idag samarbetar väldigt bra för att få mer turism och där har också vägen varit väldigt viktig för nu tar det bara en kvart att åka mellan byarna, menar Bo-Göran.

Även fågelturismen har ökat i området med fågeltorn och information på nätet var fåglarna finns. Enligt SCA är den här dalgången den som har flest kungsörnsbon i hela Sverige.
– Vi har en hel del vadarfåglar som är intressanta som brushane och även smalnäbbbad simsnäppa där hanen ligger och ruvar på äggen medan honan drar iväg.

I Storsjö finns dvärgmås och svarthakedopping som häckar i kyrktjärn mitt i byn.
– Det är ju lite roligt för då kan de som har fina kameror få bra foton när de finns så nära.

De fiskarter som är mest intressanta för folk som kommer är de norrländska ädelfiskarterna som harr, öring och röding. Sedan finns det också sik, gädda, lake, stensimpa, elritsa mm.
– Men just för sportfisket och för svenskar söderifrån så är det mest ädelfisk man är ute efter. Men nu de sista åren har det kommit mer tjecker, slovaker, polacker, estländare och letter som är lika intresserade av gädda som öring.

För 15 år sedan tänkte man försöka bli av med gäddorna men nu har de blivit väldigt intressanta och många vill nu få upp stora 10-kilos gäddor.
– Även en del svenska fiskare är nu mer intresserade av att fiska gädda.

Trots att många tycker om att fiska så är inte alltid fisk den mest populära maträtten i restaurangen på fiskecampen.
– Det är mest hamburgare och schnitzel som beställs. Men vi har god rödingfilé som kommer från grannbyn Börtnan.

Bo-Göran har fått lära sig att sköta ett restaurangkök av Micke Westlund som kom hit och började jobba här 1994-95 och blev kvar.
– Han kunde väldigt mycket och kunde lära mig vad som var gångbart. Idag har vi en bra meny som fungerar för turister med älgkött, röding och sånt.

Förra året byggde fiskecampen ut nya bryggor och Storsjö Byalag har som sagt satsat på en ny husvagnscamping.
– Jag skulle vilja att det blir fler stugor i Storsjö som kan hyras ut. I Ljungdalen har man ju över 600 fritidshus och det är basen där, men i Storsjö finns det inte samma utbyggnad.

I Storsjö är det mest SCA som äger marken och Bo-Göran tycker att man kunde köpa tomter av SCA och stycka för försäljning. Ett bekymmer är att det finns många tomma hus som inte används.
– Ja, jag har ofta fullt från midsommar och framåt och måste då hänvisa folk till Ljungdalen och är det fullt där så åker de någon annanstans. Vi skulle behöva mer plats för turister i Storsjö.

Bo-Göran har även planer på att bygga ut restaurangen men det blir någon gång i framtiden.
– Det här med turism funkar ju och skapar arbetstillfällen i dessa små byar. Problemet är som sagt bara att vi måste få till mer boenden.

Bo-Göran tror inte att politikerna i Bergs kommun vill jävlas med byborna men han tror att dessa två byar ligger så långt bort från kommuncentret i Svenstavik och Åsarna att det lätt glöms bort. Trenden de senaste 15-20 åren har varit att ta fram koncept och bilda s.k. destinationsområden med ett destinationsbolag dit alla företag betalar pengar och satsar gemensamt och ansöker om EU-miljoner och projektpengar.
– Dom som har mycket har fått allt större muskler och kan satsa rejält och vi och andra områdena som inte passat in i dessa planer, vi har fått mindre och mindre pengar för våra turistsatsningar.

Tanken från kommunledningen i Svenstavik tror Bo-Göran är att man vill att dessa två byar ska jobba mer mot Funäsdalen och ta turister därifrån.
– Men vi vill inte lägga ner vår turistbyrå i Ljungdalen och den gemensamma turistföreningen som vi har. Jag tror inte att vi tjänar på det. Vi ska självklart samarbeta med olika enskilda projekt som vi har en gemensam koppling till.

Ett projekt som nu är intressant är Flatruvägen som man från Ljungdalens turistförening dragit igång tillsammans med Funäsdalens kommun där man haft flera träffar med trafikverket.
– Vi vill ju att man lyfter fram Flatruvägen mer som en turistväg. Samtidigt vill vi att myndigheterna här och kommunerna och länsstyrelsen stramar upp den här olagliga vildcampingen som är på Flatruet.

Enligt trafikverket får man stå vid offentliga allmänna avfarter 24 timmar med sin husbil och husvagn och sen ska man åka vidare. På Flatruet kan det ibland stå 10-15 husbilar på fjället i flera dagar och det är absolut förbjudet att köra motorfordon uppe på kalfjället.
– Fjället måste ju skyddas! Man har sett hur man tömt ut latrin direkt på kalfjället och man har fått problem med nedskräpning. Så nu vill vi att man helt enkelt styr upp detta med trevliga informativa skyltar att det är helt förbjudet att vildcampa MEN att det i Storsjö och Ljungdalen finns el-platser med latrintömning och möjlighet att tanka vatten, ladda batterier, gå på toaletten, slänga sopor så att både vi inom turismen och naturen tjänar på detta.

Fiskecampen samarbetar på vintern även med Funäsfjällen och Storsjö och Ljungdalens skoterklubbar med att ordna skoterlederna i området.
– Men att lägga ner vår turistbyrå och betala till Funäsdalen tror vi alltså inte på.

Storsjö Fiskecamp har en stor grupp stamgäster som kommer år från år sedan 20-30 år tillbaka. Allt yngre gäster hittar hit och många kommer söderifrån från Stockholm och Mälardalen men även från Hälsingland åker man gärna över en helg till Storsjö.
– De sista 15 åren har det även ökat med turister från de gamla öststaterna som har ett stort intresse för sportfiske. På 90-talet hade vi ett gemensamt marknadsföringsprojekt i utlandet om de bäste fiskeställena i Sverige och det har gjort att vi hittat samarbetspartner bland annat i Prag som rekommenderar Storsjö och andra fiskecamper.

På Fiscecampens hemsida som heter storsjo.com står det att det finns 50 sjöar och 2 mils vilda strömmar.
– Ja, det här är ett av de största fiskeområdena i Jämtlands län och det finns ju en sådan stor variation. Det finns små och stora sjöar och strömmande vatten med Sölvbacka, Ljungan och Skärkån och förstås även alla fjällvatten. Man kan fiska ensam i en liten sjö, fiska från land med spinnfiske eller med fluga i strömmande vatten. Sedan kan man trollingfiska från båt i Storsjön med en fantastisk utsikt runtom med fjällen.

Bo-Göran hinner inte själv fiska så mycket längre. De första 10 åren var han ute väldigt mycket och provade att fiska nästan överallt. Med åren har det blivit svårare och svårare att hinna med.
– Strömmande vatten och flugfiske är ju väldigt roligt! Om jag hade mer tid skulle jag i augusti åka upp till Skärkån för där vet jag att det går upp jättemycket öring från Storsjön.

Att han vet det beror på att de har haft ett fiskeprojekt med fiskvandringsfällor och räknat fisken. Från början var det bara 41 fiskar med en medelvikt på ett kilo. Sedan införde de hårdare restriktioner och 7-8 år senare var det 160 öringar med samma medelvikt.
– Det är väldigt kul med sådana lyckade projekt där man ser att det utvecklas så bra med fisket här, avslutar Bo-Göran.

Kategori: