Anders – en modern skogsarbetare som sadlat om

april, 2018

Anders Wagenius 45 år är utbildad skogsmaskinsförare och numera den enda i Storsjö som jobbar i skogen på heltid.

Både hans pappa Stig Wagenius och hans farfar Karl Emil Wagenius från Ljungdalen jobbade i skogen.

– Nu är min son på väg in i samma bransch, berättar Anders.

Anders är tillsammans med sina äldre syskon, Britta och Lasse, uppväxt på det som kallas för Garaget där hans föräldrar Stig och Anita Wagenius fortfarande bor. Huset ligger bredvid gamla Konsum och nedervåningen som är av betong var tidigare bussgarage.

Som många andra fick han först gå i skolan i Storsjö, Ljungdalen och blev sedan inackorderad i när han gick årskurs 8 och 9 i Svenstavik.

– Det var inte kul och jag trivdes inte alls trots att jag bodde hos en bra familj. Det är nog den sämsta tiden som jag hittills har upplevt i mitt liv.

Anders sökte sig efter grundskolan till Halåsens gymnasium, två mil utanför Östersund, som är en skogsbruksskola och gick där i två år. Där lärde han sig allt från att sätta plant, använda röjsåg och motorsåg, till att köra skogsmaskiner.

– Min pappa körde skogsmaskin så redan som liten hade jag bestämt mig för att jobba i skogen.

Anders fick efter gymnasiet jobb på SCA och röjde ungskog några somrar. På vintern körde han skogsmaskin åt sin far. Pappa Stig hade börjat som huggare men hade investerat i en egen skogsmaskin. Från början var det mest vanliga jordbrukstraktorer som ersatte hästarna i skogen.

På den tiden pappa Stig började fanns det fortfarande professionella huggare i byn s.k. motormanuella huggare som fällde med motorsåg. Virket som fälldes lastade på skogsmaskiner. Sedan kom de s.k. skördarna, maskiner som fällde trädet, kvistade och gjorde stockar direkt. En enda skördare kan ta upp till 100-150 träd i timmen.Maskinen som kör fram virket till väg kallas för skotare.

– Jag utbildade mig i Bräcke innan lumpen på att köra skördare, berättar Anders.

När han gick ut gymnasiet och tog studenten träffade Anders sin sambo Ulrika Didriksson. Hon bodde då i Brunflo och hade en lägenhet där. 1993 flyttade de till Storsjö och hyrde en av hyreslägenheterna.

Den gård som Anders idag bor på heter Kolovik och den köpte han och Ulrika i mitten av 90-talet av ett äldre par. De har nu tre söner 18 år, 15 år och 6 år. Ulrika fick jobb som förskolelärare på förskolan i Storsjö och jobbar nu i Ljungdalen.

– Grundtanken hela livet har varit att kunna bo kvar i byn. Tror att många andra också vill det. Alla mina kompisar kommer tillbaka på helger och semestrar till Storsjö. Då åker de ”hem” även om de bor på en annan ort.

Han körde maskin åt Verner Knutsson i fem år innan han började hos PP Logging ab. När skogsbolaget ville att det skulle vara samma ägare på både skördare och skotare så hade Anders far inte så långt till pension. Men Anders var inte intresserad att ta över eller bli egen företagare som sin far.

– De är ju ”lite” dyra de där maskinerna. Det har också varit kämpigt med lönsamheten för de som har investerat i nya maskiner de senaste åren. Man får vara glad att man har varit anställd.

Det är ett ganska ensamt jobb att köra skogsmaskin.

– Man vänjer sig. Jag trivs ganska bra att vara ensam.

Anders sitter även med i styrelsen i Fiskevårdsföreningen. De är företrädare för de som har fiskerätt och administrerar alla fiskekort som säljs via affären eller på Fiskecampen. Fiskevårdsföreningen ordnar fiskekartor och planterar ut fisk – mest öring och röding. Dessutom kartlägger man alla vatten och lägger upp en plan tillsammans med Länsstyrelsen var man ska plantera fisk.

– Det är en ganska tacksam förening att jobba åt. Det genererar  mycket pengar till byn och Fiskecampen, menar Anders.

Även den handikappanpassade bryggan i Rotsjön och utbyggnaden av Fiskecampen gjordes i samverkan med Fiskevårdsföreningen. Föreningen driver många frågor för att stimulera fisket runt Storsjö.

– Vi har även försökt att få till stånd ett omlöp av Sölbacka, så fisken kan vandra upp i sjön och leka.

Ett annat av Anders intressen är traktorer. Han har 5 stycken!

– Jag har någon sorts böjelse för gamla jordbrukstraktorer, skrattar Anders.

Annars tycker han om att fiska och jaga, både älg och fågel. Att gå i fjällen gillar Anders också även om det inte blir så ofta.

– Det är jag och de äldsta barnen som går någonstans där vi kan fiska och vara ifred.

Ett tag var Anders hobbybonde och hade ett gäng får. De skötte sig ganska bra själva och det är gott om bete i byn.

– Jag fick en tacka med två lamm i inflytningspresent när vi köpte gården och så fortsatte jag bara.

Fast i höstas slaktade han fåren.

– Jag kom på att jag ville prova något annat och inte bara ägna all semester åt hö och ville få lite mer fritid. Jag tror att det är sunt att sluta när man känner att det bli en belastning

Han har  sedan 1998 jobbat för PP Logging AB. Efter påsk slutade Anders och blev tjänstledig och började hos PG Scott Ljungdalen Gräv och Allservice AB.

– Jag ska köra traktor och grävmaskin. Det ska bli spännande att prova något nytt. Det kan vara bra att ha mer än ett ben att stå på när man bor i Storsjö.

Kategori: